Η επικεφαλής ενός μικρού ιταλικού, ακροδεξιού κόμματος, η Τζόρτζια Μελόνι, μποϊκόταρε χθες Σάββατο τη δεξίωση στην πρεσβεία της Γαλλίας για τη γιορτή της 14ης Ιουλίου εξοργισμένη για τη δωρεά ύψους 100.000 ευρώ που έκανε η πόλη του Παρισιού σε γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση που διασώζει μετανάστες στη Μεσόγειο.

Περίπου είκοσι μέλη του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’ Italia) διαδήλωσαν αργά το απόγευμα έξω από τη γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη την ώρα που έφταναν Ιταλοί πολιτικοί για να παραστούν στη δεξίωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εκτός από το γεγονός ότι τίμησε την πλοίαρχο του Sea Watch 3, το Παρίσι έκανε δωρεά ύψους 10.000 ευρώ στη ΜΚΟ SOS Mediterranee προκειμένου να προχωρήσει σε νέες αποστολές διάσωσης. Φυσικά υποθέτω ότι αυτές οι αποστολές θα καταλήξουν στα γαλλικά λιμάνια, σωστά;», διερωτήθηκε η Μελόνι στον λογαριασμό της στο Facebook. Κατήγγειλε μάλιστα στις «νέες απαράδεκτες προκλήσεις του Παρισιού».

Η πόλη του Παρισιού θα τιμήσει με το μετάλλιο Grand Vermeil τις δύο πλοιάρχους του πλοίου Sea Watch 3, την Καρόλα Ρακέτε και την Πία Κλεμπ, προκειμένου να επαναλάβει «τη στήριξή της στις γυναίκες και τους άνδρες που καθημερινά κάνουν διασώσεις μεταναστών», όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή.

Εξάλλου η δημαρχία της γαλλικής πρωτεύουσας θα προσφέρει έκτακτη βοήθεια ύψους 100.000 ευρώ στην ΜΚΟ SOS Mediterranee «για μια νέα εκστρατεία διάσωσης μεταναστών στη θάλασσα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ματέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, επανέλαβε χθες τις έντονες επικρίσεις του εναντίον της Γαλλίας.

«Γαλλική υποκρισία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Σαλβίνι υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία δεν απάντησε σε καμία από τις εκκλήσεις για βοήθεια που απηύθυνε η Ρακέτε, την οποία πλέον το Παρίσι παρουσιάζει ως «ηρωίδα».

«Οι Γάλλοι έχουν σχέσεις με μια ΜΚΟ που κάνει πολιτική στην Ιταλία και με ένα πρόσωπο που χτύπησε σκάφος της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή Ιταλών στρατιωτικών», υπογράμμισε ο Σαλβίνι.

Η Καρόλα Ρακέτε συνελήφθη στα τέλη Ιουνίου επειδή παραβίασε την εντολή των ιταλικών αρχών και ελλιμένισε το πλοίο της στο οποίο επέβαιναν 40 μετανάστες στη Λαμπεντούζα. Η 32χρονη Γερμανίδα κατηγορείται για παράνομη διακίνηση μεταναστών και πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον ιταλικού δικαστηρίου στις 18 Ιουλίου.

Η Πία Κεμπ επίσης διώκεται από την ιταλική δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης