Οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους ο νεότερος, δήλωσαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Ντάλας, ότι καλλιέργησαν μεταξύ τους αμοιβαίους δεσμούς σεβασμού και φιλίας, ενώ τόνισαν ότι η νίκη πρέπει να αντιμετωπίζεται με ταπεινότητα και η προεδρική εξουσία με σεβασμό.

Οι δύο πρώην πρόεδροι δεν έκαναν (άμεση) αναφορά στον σημερινό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη συζήτηση που είχε διάρκεια σχεδόν μιας ώρας, στην οποία αντάλλασσαν απόψεις. Ωστόσο, έκαναν έμμεσες αναφορές που αρκετοί στο ακροατήριο των περίπου 300 ατόμων, θεώρησαν ότι στόχευαν στο πρόσωπο του Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην προεδρική βιβλιοθήκη του Μπους του νεότερου στο Ντάλας.

«Ο Κλίντον ήταν ταπεινός στη νίκη κι αυτό είναι πολύ σημαντικό στις συναναστροφές με άλλους ανθρώπους», τόνισε ο Μπους στην εκδήλωση για τους αποφοίτους του Presidential Leadership Scholars program, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα προεδρικά κέντρα του Μπους, του Κλίντον, του Λίντον Τζόνσον και του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.

«Εάν θέλεις να γίνεις πρόεδρος, θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό αφορά τον κόσμο, δεν αφορά μόνο εσένα. Θα πρέπει να είσαι σε θέση να πεις ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα, όταν θα αποχωρήσω από την προεδρία., τα παιδιά θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον, η κατάσταση θα εξελίσσεται πιο ομαλά. Δεν θα είναι σωστό να μιλάς για τους ανθρώπους τους οποίους νίκησες», είπε χαρακτηριστικά ο Κλίντον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από τους Δημοκρατικούς για τη σκληρή και κάποιες φορές αδικαιολόγητη κριτική που ασκεί στον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αλλά και σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον, που ήταν προεδρική συνυποψήφια του στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο Μπους ο νεότερος είπε ότι όταν ασκούσε τα προεδρικά του καθήκοντα, επιζητούσε τις συμβουλές του Μπιλ Κλίντον.

Ο Κλίντον από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι όταν αποχώρησε από το Οβάλ Γραφείο, είπε στον πρόεδρο Μπους ότι θα τον βοηθούσε, επιδεικνύοντας κάθε σεβασμό. Και οι δύο πρώην πρόεδροι είπαν ότι χαίρονται τη ζωή τους μετά την προεδρία, αλλά δεν θα αντάλλασσαν τη τωρινή ζωή τους, με τα οκτώ χρόνια της προεδρίας στο Λευκό Οίκο.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνεις έχουν σοβαρή επίδραση στους ανθρώπους», είπε ο Μπους προσθέτοντας ότι η ταπεινότητα είναι ουσιαστικό προσόν για έναν πρόεδρο. «Η άσκηση της προεδρίας, συχνά ορίζεται από το απροσδόκητο. Αυτό την καθιστά πιο ενδιαφέρουσα», τόνισε.

«Εάν δεν αντιμετωπίσεις έγκαιρα μια κατάσταση που εξελίσσεται, αυτό θα υποβαθμίσει την ικανότητα σου να την αντιμετωπίσεις αργότερα. Εάν όλο το διάστημα της προεδρίας είσαι αντιμέτωπος με έκτακτες καταστάσεις, τότε, δεν μπορείς να τηρήσεις τις υποσχέσεις που έδωσες», τόνισε ο Κλίντον.

Οι δύο πρώην πρόεδροι αντάλλαξαν αστεία για το γεγονός ότι είναι παππούδες, με τον Μπους ν’ αναφέρει ότι τα εγγόνια του, τον φωνάζουν “jefe” που στα ισπανικά σημαίνει “αρχηγός”.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί όταν βρίσκεται στην πολιτική, είναι να σε υποτιμούν συστηματικά», είπε ο Κλίντον. «Ήμουν πολύ καλός σε αυτό», συμπλήρωσε ο Μπους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης