Η Park Geun-hye, κόρη του πρώην προέδρου-δικτάτορα Park Chung-hee ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή για σχεδόν 20 χρόνια τη Ν. Κορέα, έλαβε τη Δευτέρα επισήμως το χρίσμα του κόμματός της για να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη 2012.

Στην περίπτωση νίκης της στις 19 Δεκεμβρίου ως υποψήφια του «Κόμματος Νέων Συνόρων» θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ν. Κορέας. Η Park Geun-hye κέρδισε τους τέσσερις αντιπάλους της (όλοι άνδρες) στις εκλογές για το χρίσμα του κόμματός της, λαμβάνοντας το 84% των ψήφων. Η 60χρονη πολιτικός έχει δεσμευτεί για τον «οικονομικό εκδημοκρατισμό» μιας χώρας στην οποία οι κοινωνικές ανισότητες και η ανεργία μεταξύ των νέων δεν παύουν να αυξάνονται, δίνοντας παράλληλα υποσχέσεις ότι θα εξαλείψει τη διαφθορά και θα προστατεύσει τη χώρα από τις εξωτερικές απειλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πατέρας της, Park Chung-hee, είχε ανέβει στην εξουσία το 1961 έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα και παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τη δολοφονία του από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών το 1979. Η κόρη του χαίρει μεγάλης δημοτικότητας στους κόλπους των συντηρητικών και των Νοτιοκορεατών που νοσταλγούν την περίοδο του εκβιομηχανισμού και της μεγάλης ανάπτυξης υπό τον πατέρα της, μετά τον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953).

Τον περασμένο Απρίλιο το κόμμα της είχε σημειώσει σημαντική νίκη στις βουλευτικές εκλογές, κερδίζοντας 152 έδρες (300 σύνολο), αποφεύγοντας τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.

Διαβάστε επίσης:
Χαμόγελα για το κυβερνών κόμμα στη Ν. Κορέα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012, 03:34
Επάνω στον γερανό για…200 ημέρες, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011, 05:23

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης