Βρετανός υπουργός απέρριψε τις επικρίσεις ότι η χώρα αναθέτει σε τρίτους τις ευθύνες της απέναντι στους αιτούντες άσυλο μετά την απόφασή της να τους στέλνει στη Ρουάντα.

Ο Γκρεγκ Χαντς επανέλαβε, εξάλλου, τη Δευτέρα τις δηλώσεις της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, η οποία έχει καλέσει τους επικριτές του σχεδίου αυτού να παρουσιάσουν τις δικές τους, καλύτερες ιδέες για την αντιμετώπιση των παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη για να φτάσουν στη Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι, Τζάστον Γουέλμπι, στο πασχαλιάτικο κήρυγμά του κατηγόρησε τη Βρετανία ότι «αναθέτει σε τρίτους τις ευθύνες της» στέλνοντας μετανάστες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Ανατολική Αφρική, τονίζοντας ότι αυτό είναι «αντίθετο στη φύση του Θεού, ο οποίος ανέλαβε τις ευθύνες για τις δικές μας αποτυχίες».

Ο Χαντς δήλωσε τη Δευτέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News: «Όχι, δεν το κάνουμε. Πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ δύο ανεξάρτητων κρατών, της Βρετανίας και της Ρουάντας».

«Πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι άλλοι, οι επικριτές του σχεδίου αυτού, είναι να μας πουν ποια θα ήταν η δική τους λύση», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πατέλ έχει ήδη καλέσει τους αντιπάλους του σχεδίου να βρουν μια καλύτερη ιδέα για να αντιμετωπίσουν «τις παράνομες» διελεύσεις μεταναστών.

Σε κοινό της άρθρο με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντας Βίνσεντ Μπιρούτα, που δημοσιεύθηκε στους Times, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών επέμεινε ότι το αμφιλεγόμενο σχέδιό της είναι «τολμηρό και καινοτόμο».

Πρόσθεσε μάλιστα: «Προκαλεί έκπληξη το ότι οι θεσμοί αυτοί που επικρίνουν το σχέδιο αποτυγχάνουν να παρουσιάσουν δικές τους λύσεις».

Ο Χαντς εκτίμησε ότι η αποστολή στη Ρουάντα των μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα στη Βρετανία θα αποτελέσει «σημαντικό αποτρεπτικό μέσο».

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα τώρα ότι ο παράνομος διάπλους του Καναλιού (της Μάγχης) δεν θα επιτρέψει απαραίτητα σε κάποιον να εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο Χαντς.

«Οπότε, υπάρχει η μετεγκατάσταση στη Ρουάντα και θα δράσει ως σημαντικό αποτρεπτικό μέσο, πιστεύουμε, για τους ανθρώπους που κάνουν αυτό το ταξίδι», σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης