Σακούλες με δωρεάν ψωμί για τους απόρους κάνουν την εμφάνισή τους έξω από φούρνους στην Τουρκία.

Η εκστρατεία του «κρεμασμένου ψωμιού» που εμπνεύστηκε ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κόμματος της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί ως πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης και πιθανόν ως κομματική προβολή προκαλεί θύελλα αντιδράσεων. Πολιτικοί και πολίτες εγκαλούν τον πρόεδρο Ερντογάν και τον κυβερνητικό του εταίρο για αποτυχημένη οικονομική πολιτική αλλά και για υποκρισία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε στον 21ο αιώνα. Κι αυτό που έχουν να μας προτείνουν είναι δωρεάν ψωμί», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Η τουρκική οικονομία πλήττεται από βαθιά κρίση που εκφράζεται με τη δραματική πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου, την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, την αδυναμία των επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν το χρέος τους και τη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, που καταγγέλλουν ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρόσφατες διορθωτικές κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας που αύξησε τα επιτόκια δανεισμού κατά 2% ώστε να ανακόψει την ανεξέλεγκτη υποτίμηση της τουρκικής λίρας, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις αγορές. Ωστόσο όπως επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές, η τουρκική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, ενώ η καταπολέμηση της φτώχειας απαιτεί τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

To εμπάργκο όπλων που πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να πληγώσει ακόμη περισσότερο την οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι μία πολύ σημαντική αγορά όπλων από ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα την περίοδο 2014 – 2018 υπήρξε αύξηση σε εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία κατά 170%. Η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι από τους κυριότερους εξαγωγείς.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν διαρρεύσει σε γερμανικά μέσα, το 2019 η Τουρκία κάλυπτε το 1/3 των εξαγωγών της Γερμανίας. Υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη, και υλικά για αναβάθμιση τεθωρακισμένων, με το ποσό να φτάνει τα 344 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ισπανία ήταν ο πέμπτος προμηθευτής όπλων στην Τουρκία από το 2008 έως το 2018. Τα τελευταία στοιχεία από το 2019 αναφέρουν πως η Ισπανία εξήγαγε βόμβες, τορπίλες, πυραύλους και ανταλλακτικά εκπαιδευτικών αεροσκαφών έναντι 307 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος η Ιταλία μόνο το 2018 είχε εξάγει όπλα, στρατιωτικά οχήματα, αεροσκάφη, βόμβες, τορπίλες και πυραύλους. Το ποσό φτάνει τα 362 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης