Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Μεγάλες αλήθειες (sic), από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μπορέλ, σε απάντηση του προς πλειάδα ευρωβουλευτών, σχετικά με την χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Κομισιόν, ομολογεί ότι η ΕΕ δεν συμμετέχει στη Παγκόσμια Σύμβαση για τα Χημικά όπλα και ότι δεν έχει την εξουσία, τόσο να ζητήσει απαγόρευση της χρήσης χημικών όπλων όσο και να διεξαγάγει οποιαδήποτε σχετική έρευνα.

Παραδέχεται, όμως, ότι διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας για καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων εναπόκειται στον Ύπατο Εκπρόσωπο (σ.σ. δηλαδή στον ίδιο) ή και στα κράτη μέλη να προτείνουν περιοριστικά μέτρα της ΕΕ εναντίον κράτους που χρησιμοποιεί χημικά όπλα και να επιβληθούν κυρώσεις, για τις οποίες θα πρέπει ν’ αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ομοφωνία!

Αναφέρει δε, ανερυθρίαστα, ότι οι συζητήσεις στο Συμβούλιο, που οδηγούν σε οποιαδήποτε τέτοια απόφαση, είναι εμπιστευτικές και δεν μπορούν να σχολιαστούν από την Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τα άλλα διαβεβαιώνει ότι, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και υποστηρίζει τις προσπάθειές του να αναπτύξει μια ισορροπημένη εξωτερική πολιτική, διατηρώντας καλές σχέσεις με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης