Καμία συνάντηση δεν είναι προγραμματισμένη με Ιρανούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη με αντικείμενο την επανέναρξη των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο διαπραγματευτής της, ο Αλί Μπαγερί, θα πάει στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θα γίνει καμία συνάντηση την Πέμπτη. Αν προβλεπόταν κάτι τέτοιο, θα είχα ενημερωθεί» είπε ο Μπορέλ μετά το πέρας του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν στη Βιέννη, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Είπα στους Ιρανούς ότι ο χρόνος πιέζει και είναι εναντίον μας», πρόσθεσε.

«Οι Ιρανοί ενημέρωσαν τον (Ευρωπαίο διαπραγματευτή) Ενρίκε Μόρα για την πρόθεσή τους να έχουν προηγουμένως συνομιλίες μαζί μου, όμως αυτή η επιθυμία δεν συγκεκριμενοποιήθηκε», εξήγησε ο Μπορέλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι ο Μπαγερί θα πάει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες «για να συζητήσει τα θέματα που έμειναν σε εκκρεμότητα μετά τις επαφές του με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Ενρίκε Μόρα». Ο εκπρόσωπος του Μπορέλ διέψευσε ότι θα υπάρξει κάποια συνάντηση και ο ίδιος ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επέμεινε ότι δεν έχει ενημερωθεί από τους Ιρανούς.

«Δεν είμαι κατά μιας τέτοιας συνάντησης», διευκρίνισε ωστόσο ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους το απόγευμα.

Η ΕΕ πιέζει τους Ιρανούς να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Οι συνομιλίες διακόπηκαν μετά την εκλογή του νέου προέδρου του Ιράν, τον Ιούνιο.

Ο Μπορέλ ενημέρωσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών για τις επαφές που είχε ο Μόρα στην Τεχεράνη με τους νέους διαπραγματευτές του ιρανικού καθεστώτος και για τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον.

«Τα πράγματα βελτιώνονται», διαβεβαίωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης