Η Τουρκία μπλοκάρει την αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ να επεξεργαστεί το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία, γκρεμίζοντας τις ελπίδες για ταχεία ένταξη των δύο χωρών. 

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τετάρτη με στόχο να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες, ακριβώς την ημέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η Άγκυρα σταμάτησε κάθε ψηφοφορία, όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι άτομο που έχει γνώση όσων συζητούνται στη συνάντηση.

 

 

Αυτό το μπλοκάρισμα της ψηφοφορίας εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για το αν το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων του ΝΑΤΟ με τις δύο σκανδιναβικές χώρες θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος των λίγων εβδομάδων για το οποίο είχε μιλήσει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επιπλέον, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κίνηση της Τουρκίας θα οδηγήσει σε έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ αυτής, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, για να δοθεί λύση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Κατ’ αρχάς, δεν θα λέγαμε “ναι” σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έναν οργανισμό ασφαλείας», ανέφερε, ενώ επανέλαβε πως οι δύο χώρες δεν έχουν καθαρή στάση απέναντι στην τρομοκρατία.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους, πρόσθεσε.

H Τουρκία κατηγορεί τις δύο χώρες ότι υποθάλπουν άτομα, κυρίως κουρδικής καταγωγής, τα οποία η ίδια θεωρεί τρομοκράτες. Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους για τον επαναπατρισμό 33 ανθρώπων. Η Τουρκία λέει πως όλοι αυτοί είχαν διασυνδέσεις με μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ή με τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Οι δύο χώρες απέρριψαν 19 αιτήματα και έχουν αφήσει αναπάντητα πέντε, μετέδωσε η κρατική ραδιοτηλεόραση TRT Haber, επικαλούμενη το υπουργείο Δικαιοσύνης, και πρόσθεσε πως εννέα αιτήματα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της αξιολόγησης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης