Μπερλουσκόνι: «Εφιαλτική» η παρούσα πολιτική κατάσταση

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019, 09:55
Μπερλουσκόνι: «Εφιαλτική» η παρούσα πολιτική κατάσταση

«Εφιαλτική» χαρακτηρίζει την παρούσα πολιτική κατάσταση ο ηγέτης της Forza Italia και πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στηλιτεύοντας τόσο την «κομμουνιστική» κυβέρνηση συμμαχίας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και Κινήματος 5 Αστέρων, αλλά και τη στάση των ακροδεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης (Λέγκα και «Αδέλφια της Ιταλίας»), που χθες διαδήλωναν μπροστά από το κοινοβούλιο.

«Η χώρα διατρέχει έναν κίνδυνο πιο σοβαρό από εκείνον το 1994. Πρώτα είχαμε ένα κομμουνιστικό κόμμα, σήμερα είναι δύο» δήλωσε ο Μπερλουσκόνι, σχολιάζοντας τη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συμμαχίας υπό τον Τζουζέπε Κόντε.

«Η αντιπολίτευσή μας θα είναι σοβαρή, άτεγκτη, συγκεκριμένη, έμπρακτη, έχοντας πάντοτε κατά νου το συμφέρον των Ιταλών» είπε ο «Καβαλιέρε». Ο ίδιος φρόντισε να στηλιτεύσει την πρακτική του αντιπολιτεύεσθαι που σχεδιάζουν τα άλλα κόμματα της δεξιάς παράταξης, τα οποία χθες διαδήλωναν στον δρόμο.

«Θα κάνουμε αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο, γιατί αυτός είναι ο τόπος που στη δημοκρατία ασκείται η λαϊκή κυριαρχία. Εμείς θα αντιταχθούμε με κάθε τρόπο στις προσπάθειες των 'γκριλίνων' (Κίνημα 5 Αστέρων) να καταρρακώσουν την κοινοβουλευτική λειτουργία. Ωστόσο, μπορούμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας και με άλλους τρόπους, όπως κάναμε και επί κυβέρνησης Ρομάνο Πρόντι, ιδίως στην περίπτωση που θέλουν να βάλουν το χέρι τους στις τσέπες των Ιταλών, για παράδειγμα με τον φόρο στα ακίνητα ή να θέσουν σε κίνδυνο τις ελευθερίες των συμπατριωτών μας. Δεν έχουμε ανάγκη από κάποιον να μας δίνει μαθήματα για το πότε θα κατεβούμε στους δρόμους» σημείωσε ο Μπερλουσκόνι.

Ο ίδιος επέκρινε επίσης και το πολιτεύεσθαι της προηγούμενης κυβέρνησης Λέγκα/Κινήματος 5 Αστέρων για τα «σοβαρά σφάλματα που διέπραξε». Για τον Μπερλουσκόνι εκείνο που έχει σημασία είναι να οικοδομηθεί εκ νέου η μεγάλη κεντροδεξιά συμμαχία και υπογράμμισε πως έχει προτείνει στους ηγέτες της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και των «Αδελφιών της Ιταλίας» Τζόρτζια Μελόνι το «ξεκίνημα μίας εποχής για την ανασυγκρότηση και ενεργοποίηση της Κεντροδεξιάς» μέσα από «κοινό διάλογο σε Βουλή και Γερουσία, προκειμένου να συντονισθεί καλύτερα η δουλειά μας και να κάνουμε πιο λειτουργική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση».

«Η Κεντροδεξιά είναι το σπίτι μας, το οικοδομήσαμε εμείς, κι από αυτό δεν το κουνάμε. Όμως, η Κεντροδεξιά πάντοτε είχε ως πηγή, ως άξονά της, τα φιλελεύθερα, χριστιανικά και μεταρρυθμιστικά περιεχόμενα που αντιπροσώπευε η Forza Italia. Εάν θέλουμε να κερδίσει ξανά η Κεντροδεξιά, πρέπει να ξαναγίνει έτσι» δήλωσε ο Μπερλουσκόνι, επισημαίνοντας «τη συμμαχία της Κεντροδεξιάς την ίδρυσα εγώ, είναι η μόνη που μπορεί να κερδίσει και είμαι βέβαιος πως θα κερδίσει. Θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και πριν από αυτές τις Περιφερειακές, ακόμη κι όπου μοιάζει πως θα είναι δύσκολο».

Πηγή:AΠΕ-ΜΠΕ, La Repubblica, huffingtonpost.it

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019, 11:29