Τουλάχιστον έξι Ροχίνγκια έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε στον τεράστιο καταυλισμό προσφύγων στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές και η οποία ανάγκασε τουλάχιστον 50.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με αξιωματούχους και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Σχεδόν 10.000 καταλύματα καταστράφηκαν» δήλωσε ο Μόχσιν Τσόουντχούρι, γραμματέας της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών, ο οποίος επισκέφθηκε το σημείο της καταστροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συστήσαμε μια επταμελή επιτροπή η οποία θα ερευνήσει την πυρκαγιά η οποία ξέσπασε χθες Δευτέρα» επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά γύρω στα μεσάνυχτα.

Πρόκειται για την τρίτη πυρκαγιά που ξεσπά στους καταυλισμούς των Ροχίνγκια σε διάστημα τεσσάρων ημερών, δήλωσε αξιωματούχος των πυροσβεστών ο οποίος πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα αίτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή δύο πυρκαγιές είχαν καταστρέψει δεκάδες καταλύματα των Ροχίνγκια, σύμφωνα με τις Αρχές.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο μέλη της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας από τη Μιανμάρ ζουν σε φρικτές συνθήκες σε καταυλισμούς προσφύγων στην περιοχή Κοξ Μπαζάρ, αφού έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν τις διώξεις το 2017.

Οι Αρχές επισήμαναν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε σε έναν από τους 34 καταυλισμούς, που εκτείνονται σε μια έκταση 30.000 στρεμμάτων, προτού επεκταθεί σε άλλους τρεις, αναγκάζοντας τους πρόσφυγες να φύγουν παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούσαν από τα υπάρχοντά τους.

Σύμφωνα με την οργάνωση Refugees International, τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα καταλύματά τους.

«Πολύ μεγάλη σύμπτωση»

Ο Γκάζι Σαλαχουντίν, επιθεωρητής της αστυνομίας, εκτίμησε επίσης ότι «περίπου 50.000 άνθρωποι» αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο «σε συγγενείς τους σε άλλους καταυλισμούς». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πυρκαγιά επεκτάθηκε μετά την έκρηξη φιαλών γκαζιού που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες για να μαγειρεύουν.

Πυκνός καπνός έβγαινε από τα καταλύματα των προσφύγων που είχαν πάρει φωτιά, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά. Η μάχη με τις φλόγες διήρκεσε περισσότερες από 10 ώρες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Σαγιέντ Ούλαχ, εκπρόσωπος των Ροχίνγκια, ζήτησε να ξεκινήσει «αμέσως έρευνα», επισημαίνοντας ότι οι πυρκαγιές προκαλούν βαθιά ανησυχία.

«Δεν γνωρίζουμε για ποιον λόγο ξεσπούν συνεχώς φωτιές στους καταυλισμούς. Πρέπει να ερευνηθεί με ολοκληρωμένο και σωστό τρόπο» τόνισε.

«Πολλά παιδιά αγνοούνται και κάποια δεν κατάφεραν να φύγουν λόγω των συρματοπλεγμάτων που έχουν τοποθετηθεί στους καταυλισμούς» κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του.

«Δεν μπορέσαμε να φύγουμε λόγω του συρματοπλέγματος, η πιο μικρή μου κόρη τραυματίστηκε σοβαρά» έγραψε ο Ροχίνγια Μίο Μιν Χαν στο Facebook.

Ωστόσο η αστυνομία απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς, επισημαίνοντας ότι συρματόπλεγμα έχει τοποθετηθεί μόνο σε ένα μικρό μέρος των καταυλισμών.

Δύο μεγάλες πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει στους καταυλισμούς τον Ιανουάριο, αφήνοντας χιλιάδες Ροχίνγκια χωρίς κατάλυμα και καταστρέφοντας τέσσερα σχολεία της Unicef.

Σύμφωνα με τον Σάαντ Χαμάντι, αξιωματούχο της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή της νότιας Ασίας, «η συχνότητα των πυρκαγιών στους καταυλισμούς είναι μια πολύ μεγάλη σύμπτωση, ακόμα περισσότερο εφόσον δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματα των ερευνών για τα προηγούμενα περιστατικά και αυτά επαναλαμβάνονται».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης