Συνολικά 103 απόστρατοι ναύαρχοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με επιστολή τους κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Ερντογάν για κατάργηση της Συνθήκης του Μοντρέ (1936) και προσπάθεια ισλαμοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η τουρκική δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις  όπως έχει συμβεί στην ιστορία της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των απόστρατων η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι  ναύαρχοι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους πόσο σημαντική είναι η Συνθήκη του Μοντρέ για το καθεστώς των Στενών, και λένε ότι πρέπει να αποφευχθούν πράξεις αλλά και οποιαδήποτε ρητορική για την αλλαγή της Συνθήκης, για την οποία υποστηρίζουν πως επιδιώκει να καταργήσει ο Ερντογάν με αφορμή την κατασκευή του νέου Καναλιού της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα από την εισαγγελία της Άγκυρας, για να διαπιστωθούν τα κίνητρα των απόστρατων στρατιωτικών, καθώς η δημόσια δήλωσή τους έχει χαρακτηριστεί ως «απειλή πραξικοπήματος». Η τουρκική κυβένρηση τονίζει δε σε απάντησή της «Να ξέρετε τα όριά σας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος τύπου της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάϊ, έβγαλαν ανακοίνωση, αναφέροντας το εξής: «Καθίστε φρόνημα, γιατί θα υπάρχουν επιπτώσεις!».

Το συγκεκριμένο κείμενο δίνεται στη δημοσιότητα σε μια χρονική περίοδο που τα νεότερα στοιχεία για την τουρκική οικονομία συνεχίζουν να προκαλούν προβληματισμό. Η τουρκική λίρα υποχώρησε εκ νέου, πλησιάζοντας σε ιστορικό χαμηλό.

Η Συνθήκη του Μοντρέ παραχωρεί στη Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου, 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Eξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης