Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Παρασκευή στην Οτάβα ότι ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα “εργαστούν από κοινού για να αποθαρρύνουν τις παράνομες διελεύσεις” στα κοινά τους σύνορα, ένα θέμα που συζητείται έντονα από τους Καναδούς πολιτικούς.

Ενώπιον του καναδικού Κοινοβουλίου, ο Μπάιντεν “χαιρέτισε” επίσης τη δέσμευση του Καναδά να δεχθεί σε τακτική βάση 15.000 μετανάστες που προέρχονται από όλη την αμερικανική ήπειρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καναδάς θα δεχθεί 15.000 μετανάστες σε ανθρωπιστική βάση από το δυτικό ημισφαίριο σε ένα έτος, ως εναλλακτική λύση στην παράτυπη μετανάστευση.

Νωρίτερα την Παρασκευή καναδική κυβερνητική πηγή με γνώση των συνομιλιών δήλωσε στο Reuters ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε μια συμφωνία που μπορεί να επιτρέπει το κλείσιμο μιας ανεπίσημης συνοριακής διέλευσης μεταξύ της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και της επαρχίας του Κεμπέκ, αλλά οι τελευταίες λεπτομέρειες μένει να εξεταστούν.

Απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο του Καναδά ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι ειρηνικές χώρες και οι δύο τους είναι ενωμένες στη στήριξη του ΝΑΤΟ για να δράσει ενάντια σε “οποιαδήποτε απειλή”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι ΗΠΑ και ο Kαναδάς δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού εκτός από τη μετανάστευση και σε αρκετά ακόμη θέματα, όπως η άμυνα και η ασφάλεια, όπως ανακοίνωσαν οι δύο χώρες μετά μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Τριντό.

Καναδάς και ΗΠΑ αναγνωρίζουν “τη σοβαρή μακροπρόθεσμη πρόκληση για τη διεθνή τάξη που θέτει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των διασπαστικών ενεργειών όπως ο οικονομικός καταναγκασμός, πολιτικές και πρακτικές που δεν αφορούν την αγορά και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, ανέφεραν οι δύο χώρες σε κοινή δήλωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης