Μήνυμα αισιοδοξίας προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες έστειλε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα να θεραπευθεί» μια βαθιά διχασμένη Αμερική. Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, αρνείται να δεχτεί το αποτέλεσμα και προσφεύγει στη δικαιοσύνη για νοθεία, αφού αμφισβητεί το αποτέλεσμα σε κάποιες πολιτείες.

«Οι πολίτες αυτού του κράτους μίλησαν. Μας έδωσαν μια ξεκάθαρη νίκη, μια πειστική νίκη», τόνισε ο Μπάιντεν από το Ουίλμινγκτον όπου μένει, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί να τον ακούσουν μέσα από τα αυτοκίνητά τους, ενώ κάλεσε τους Αμερικανούς να μην συμπεριφέρονται πλέον στους αντιπάλους τους σαν να είναι εχθροί τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεσμεύομαι να είμαι ένας πρόεδρος που συσπειρώνει και όχι που διχάζει», υπογράμμισε από το προπύργιό του στο Ντέλαγουερ, αλλά και να «ηγηθώ των δυνάμεων της αξιοπρέπειας» προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, να επιστρέψει στην οικονομική ευημερία, να διασφαλίσει υγειονομική ασφάλεια για τις αμερικανικές οικογένειες και να εξαλείψει τον συστημικό ρατσισμό.

Χωρίς να κάνει λόγο για τον αντίπαλό του, ο Μπάιντεν μίλησε απευθείας στους 70 εκατομμύρια Αμερικανούς που ψήφισαν τον Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προς όλους εσάς που ψηφίσατε τον πρόεδρο Τραμπ, κατανοώ την απογοήτευσή σας σήμερα. Έχω χάσει κι εγώ κάνα δυό φορές. Αλλά τώρα, ας δώσουμε ο ένας στον άλλο μια ευκαιρία. Έχει έρθει η ώρα να βάλουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να ρίξουμε τη θερμοκρασία και να δούμε ξανά ο ένας τον άλλο, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον ξανά», τόνισε.

Ο Μπάιντεν, που σε ηλικία 77 ετών εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, αναμένεται να τερματίσει μια πρωτόγνωρη πολιτική η οποία σημάδεψε τόσο τη χώρα όσο και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Δημοκρατικός ευχαρίστησε επίσης τους μαύρους ψηφοφόρους, τονίζοντας ότι ακόμη και στις χειρότερες στιγμές της προεκλογικής του εκστρατείας, η κοινότητα των Αφροαμερικανών τον στήριζε. «Πάντα με στηρίζουν, και θα κάνω κι εγώ το ίδιο», επεσήμανε.

Ο Τραμπ «δεν θα αποδεχθεί άμεσα την ήττα του»

Ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως όλα δείχνουν, αρνείται να δεχτεί την ήττα του και αυτό γιατί πιστεύει πως έγινε νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, ο ίδιος δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να αποδείξει όσα ο ίδιος ισχυρίζεται. Είναι βέβαιο, ότι τους τελευταίους μήνες δέχτηκε …πόλεμο από όλους τους αντιπάλους του ενώ λίγα ήταν τα μέσα ενημέρωσης στην Αμερική, που τον υποστήριξαν.

Αν και το επιτελείο του Τραμπ δείχνει να έχει αποδεχτεί το αποτέλεσμα, ωστόσο, φαίνεται πως έστω και σιωπηλά στηρίζουν την στρατηγική του. «Το απλό γεγονός είναι ότι οι εκλογές κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει. Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει επικυρωθεί ως νικητής σε καμία πολιτεία, πόσο δε μάλλον στις πολύ αμφίρροπες πολιτείες όπου θα γίνει υποχρεωτική ανακαταμέτρηση ή στις πολιτείες όπου η εκστρατεία μας έχει υποβάλλει βάσιμες και νόμιμες νομικές προσφυγές από τις οποίες ενδέχεται να καθοριστεί ο τελικός νικητής», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε χθες το απόγευμα.

Την ώρα που ο Μπάιντεν κέρδιζε τις εκλογές, ο Τραμπ βρισκόταν στη Βιρτζίνια και έπαιζε γκολφ, σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Λίγο αργότερα εθεάθη στον Λευκό Οίκο φορώντας ένα καπέλο «Κάντε την Αμερική Ξανά Μεγάλη», με βλοσυρό βλέμμα.

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, σύμβουλοί του υποστηρίζουν μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να γίνει εκ νέου καταμέτρηση ψήφων σε ορισμένες πολιτείες, να υποβληθούν προσφυγές κι αν δεν αλλάξει κάτι τότε να αποδεχθεί την ήττα του».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη υποβάλλει πολλές προσφυγές για παρατυπίες στις εκλογές. Ωστόσο, δικαστές έχουν ήδη απορρίψει τις προσφυγές του στις πολιτείες Τζόρτζια, Μίσιγκαν και Νεβάδα.

Πάντως, στην Πενσιλβάνια, που χάρισε στον Μπάιντεν τη νίκη, δικαστές δέχθηκαν το αίτημα των Ρεπουμπλικανών και ζήτησαν να τεθούν στην άκρη κάποιες κάλπες, ενώ τους έδωσαν μεγαλύτερη πρόσβαση στην καταμέτρηση. Την ίδια ώρα, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι προσφυγές του Τραμπ δεν πρόκειται να αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Εν τω μεταξύ οι Ρεπουμπλικανοί πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 60 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τις νομικές αυτές προσφυγές.

Η παρουσιάστρια του Fox News Λόρα Ίνγκραχαμ, η οποία όπως φαίνεται είναι και ένθερμη υποστηρίκτρια του Τραμπ, τον κάλεσε να δεχθεί το αρνητικό αποτέλεσμα «με χάρη και αυτοκυριαρχία», ενώ η συντηρητική εφημερίδα Wall Street Journal σχολίασε ότι ο Ρεπουμπλικάνος «χρειάζεται στοιχεία για να αποδείξει τη νοθεία στις εκλογές».

«Αν ο Μπάιντεν διαθέτει 270 εκλέκτορες μετά το τέλος της καταμέτρησης και των προσφυγών, ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να πάρει μια απόφαση. Ελπίζουμε ότι στην περίπτωση αυτή, θα παραδεχθεί την ήττα του με χάρη», γράφει η εφημερίδα στο ίδιο άρθρο.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης