Εξαιρετικά ήπιος εμφανίστηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στη συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογο του, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G20, παρ’ όλες τις τριβές που δημιουργήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, Μπάιντεν και Ερντογάν συζήτησαν για θέματα διμερών σχέσεων, ανάμεσά τους και θέματα εμπορίου, καθώς και ασφαλείας. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία στο αίτημά της για τα αεροσκάφη F-16, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο αίτημα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τον ρόλο του στην επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών κατ’ εφαρμογήν της διεθνούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής, στην Κωνσταντινούπολη, ένα περιστατικό που αποτέλεσε την αφορμή για να έρθει σε αντιπαράθεση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο Ερντογάν ευχαριστεί Ελλάδα και ΗΠΑ για τη συμπαράσταση στο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη

Όπως όλα δείχνουν όμως, ο τούρκος πρόεδρος δεν συμφωνεί με τη «γραμμή» του Σοϊλού, αφού μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Μπάιντεν, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς που εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους προς την Τουρκία για το τρομοκρατικό χτύπημα στον πολυσύχναστο δρόμο Ιστικλάλ.

Μεταξύ των χωρών που απεικονίζονται στο tweet του Ερντογάν, σε εικονίδια με σημαίες, συγκαταλέγονται η Ελλάδα και οι ΗΠΑ.

Η «σύγκρουση» Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Σοϊλού

Ο Σοϊλού εξαπέλυσε τη Δευτέρα ευθεία επίθεση κατά των ΗΠΑ, δηλώνοντας: «Λάβαμε το μήνυμα που μας δόθηκε και ξέρουμε ποιο είναι το μήνυμα. Δε δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της Αμερικανικής Πρεσβείας. Δε δεχόμαστε, απορρίπτουμε, τα συλλυπητήρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συμμαχία μας με ένα κράτος που συντηρεί το Κομπάνι και θύλακες τρομοκρατίας πρέπει να συζητηθεί».

Λίγο αργότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την απογοήτευσή του και απέρριψε, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες», τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης