Η κυβέρνηση της Ρουάντας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι στέλνει 1.000 στρατιωτικούς στη Μοζαμβίκη, για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις ομάδες τζιχαντιστών στη βορειοανατολική επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου.

Η απόφαση ακολουθεί την απόφαση που έλαβε τον Ιούνιο η Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (ΚΑΜΑ) να αναπτύξει στρατιωτική αποστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομάδες ενόπλων γενικά γνωστές στην περιοχή με την ονομασία «αλ Σεμπάμπ» («η νεολαία», στα αραβικά) έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους στη φτωχή επαρχία με υπέδαφος πλούσιο σε υδρογονάνθρακες, που συνορεύει με την Τανζανία και όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά πλειονότητα από μουσουλμάνους. Πυρπολούν χωριά, αποκεφαλίζουν άνδρες και ανήλικα αγόρια, επιδίδονται σε απαγωγές για να στρατολογήσουν νέα μέλη ή για να αρπάξουν σεξουαλικές σκλάβες.

Οι επιθέσεις τους έχουν αναγκάσει κάπου 800.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.900 άλλους, κατά τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, που παρακολουθεί συστηματικά τις ένοπλες συρράξεις.

«Η κυβέρνηση της Ρουάντας, κατόπιν αιτήματος της Μοζαμβίκης, ξεκινά σήμερα να αναπτύσσει δύναμη 1.000 μελών των ένοπλων δυνάμεων και της αστυνομίας», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι στρατιωτικοί της Ρουάντας θα «υποστηρίξουν τις προσπάθειες για να αποκατασταθεί η εξουσία του μοζαμβικανού κράτους διεξάγοντας μάχες και επιχειρήσεις ασφαλείας», σύμφωνα με το κείμενο.

Η δύναμη αυτή θα συνεργαστεί με τον στρατό της Μοζαμβίκης και με την αποστολή της ΚΑΜΑ «στους τομείς ευθύνης που θα καθοριστούν», κατά την κυβερνητική ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης, όπου ο πρόεδρος Φιλίπε Νιούζι έχει υποσχεθεί να εξαλείψει τους τζιχαντιστές, δεν έχει αντιδράσει ακόμη στην ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Κιγκάλι.

Η απόφαση «είναι εξέλιξη που προκαλεί έκπληξη», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντριάνου Νουβούγκα, διευθυντής κέντρου μελετών στο Μαπούτο. «Θα στρατιωτικοποιήσει ακόμα περισσότερο τον βορρά της Κάμπου Ντελγκάντου και μπορεί να οδηγήσει τη σύγκρουση στη λάθος κατεύθυνση».

Ο στρατός της Ρουάντας έχει φήμη «εξαιρετικά ικανής δύναμης στη μάχη» και οι άνδρες του μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του έργου εξόρυξης και υγροποίησης φυσικού αερίου που έχει αναλάβει η γαλλική Total σε συνεργασία με κοινοπραξία εταιρειών της περιοχής, σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Ρέιμεϊκερς, αναλυτή της βρετανικής εταιρείας συμβούλων Verisk Maplecroft.

Όμως «η παρουσία διαφορετικών στρατιωτικών αποστολών», της Ρουάντας και της ΚΑΜΑ, ενδέχεται να προκαλέσει «διενέξεις για τις προτεραιότητες και τριβές σε επίπεδο στρατιωτικής διοίκησης», κρίνει.

Ο Μοζαμβικανός πρόεδρος, πρώην υπουργός Άμυνας, έμοιαζε ως πρότινος διστακτικός να δεχθεί οποιαδήποτε ξένη βοήθεια, επιμένοντας στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της Μοζαμβίκης, που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1975.

Η Ρουάντα είναι ανάμεσα στις χώρες που συνεισφέρουν τους περισσότερους στρατιωτικούς στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ έστειλε στη χώρα αυτή εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες τον Δεκέμβριο για να στηρίξει τον πρόεδρο Φοστάν Αρκάνζ Τουαντερά, ο οποίος βρισκόταν αντιμέτωπος με επίθεση συμμαχίας οργανώσεων ανταρτών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρουάντας, η δύναμη θα έχει αναπτυχθεί πλήρως στη Μοζαμβίκη σήμερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης