To υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας έχει ετοιμάσει έναν κανονισμό ο οποίος προβλέπει την επιβολή εισαγωγικών δασμών στα ουκρανικά αγαθά, κατά τα φαινόμενα αντιδρώντας στην εμπορική συμφωνία που σύναψε το Κίεβο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία είχε αναφέρει ότι ήταν πιθανόν να λάβει μέτρα αφότου το Κίεβο υπέγραψε τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου του κανονισμού, τον οποίο αναρτήθηκε σε έναν κυβερνητικό ιστότοπο, σε μια ευρεία κλίμακα ουκρανικών προϊόντων –από μπίρες μέχρι έπιπλα και αυτοκίνητα– θα επιβληθούν δασμοί τους οποίους τα τελωνεία της Ρωσίας εφαρμόζουν για τα «μάλλον ευνοούμενα κράτη», τερματίζοντας ένα εξαιρετικά ευνοϊκό καθεστώς δασμών.

Η Μόσχα φοβάται ότι η Ουκρανία ίσως επανεξάγει ευρωπαϊκά προϊόντα στη Ρωσία, παρακάμπτοντας τους δασμούς που η Ρωσία επιβάλλει για να προστατεύσει τη δική της παραγωγή. Ανησυχεί επίσης για το ότι μια εισροή προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ουκρανία θα οδηγήσει η Ουκρανία να ακολουθήσει πολιτικές ντάμπινγκ (σ.σ. μαζική διάθεση προϊόντων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, για τη διάθεση υπερπλεονασμάτων ή την κατάκτηση αγορών) στη Ρωσία.

Η οικονομία της Ουκρανίας συρρικνώνεται ταχύτερα όσο οι εχθροπραξίες συνεχίζονται

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ουκρανία επιταχύνεται, καθώς οι εχθροπραξίες μεταξύ του στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά προκαλούν βαριές απώλειες στη βιομηχανία και σε άλλους τομείς της παραγωγής τους τελευταίους 3 μήνες.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,7% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση και κατά 2,3% σε τριμηνιαία από τον Απρίλιο, όταν ξεκίνησε η εξέγερση των αυτονομιστών, τον Ιούνιο.

Αυτή η εξέλιξη ακολούθησε τη συρρίκνωση κατά 1,1% του ουκρανικού ΑΕΠ κατά τους 3 πρώτους μήνες του έτους και δείχνει τις συνέπειες της διένεξης στη βιομηχανία σε δύο περιοχές στα ανατολικά—που συνεισφέρουν σχεδόν το 16% του ΑΕΠ της Ουκρανίας.

«Η βασική αιτία (αυτής της μείωσης) είναι ότι υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα κατά την οποία οι άνθρωποι σκοτώνονται, εκτοπίζονται και εγκαταλείπουν τις εστίες τους» είπε ο Ολεξάντρ Βαλτσίσεν της InvestCapital της Ουκρανίας.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ» υπογράμμισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης