Ενώ οι μάχες δεν έχουν σταματήσει και η παλιά πόλη εξακολουθεί να κατέχεται από ισλαμιστές μαχητές, που αντιμετωπίζουν τον ιρακινό στρατό και την αεροπορία της διεθνούς συμμαχίας, ιρακινές δυνάμεις επιτέθηκαν εχθές, σε τέσσερις συνοικίες που κατέχει ο όμιλος Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ) στη Μοσούλη (δυτικά) στην προσπάθειά τους, να ξαναπάρουν το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της τζιχάντ στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας και των Δυνάμεως Άμεσης Επέμβασης (FIR) επιτέθηκαν στις γειτονιές του Αλ Ντιντάν σύμφωνα με δήλωση του Διοικητή της αμερικανικής ταξιαρχίας Ρικ Ουρίμπε, ένας από τους ηγέτες των επιχειρήσεων εδάφους, στο εσωτερικό του συνασπισμού.

Δυνάμεις της αντι-τρομοκρατίας, στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της EI, από την πλευρά τους, ξεκίνησαν επιθέσεις για να επανακτήσουν τις περιοχές της Al-Tall al-Somoud.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θυμίζουμε ότι οι ανατολικές περιοχές της πόλης του Παραδείσου (Μοσούλη) έχουν ανακαταληφθεί από τις 24 Ιανουαρίου. Από τότε, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τη διεθνή αντιτζιχάντ συμμαχία υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, μάχονται στη δυτική Μοσούλη, παίρνοντας τον έλεγχο πολλών συνοικιών, παρά τη λυσσαλέα αντίσταση από τζιχαντιστές.

Η Daech (ISIS) πάντως, ελέγχει τώρα λιγότερο από το 7% του Ιράκ, σύμφωνα με ιρακινό εκπρόσωπο της διοίκησης επιχειρήσεων ο οποίος διευκρίνισε: «Στις 31 Μαρτίου (2017), η ακραία οργάνωση του Ισλάμ είχε υπό την κατοχή της κάτι περισσότερο από 6,8%».

Οι τζιχαντιστές είχαν κατακτήσει μεγάλα τμήματα του Ιράκ σε μια επίθεση-αστραπή το 2014 ενώ η επιρροή της τρομοκρατικής οργάνωσης, επεκτάθηκε από το 2014 κι έπειτα, σε ποσοστό 40% στο έδαφος του Ιράκ.

Τώρα όμως, έχουν χάσει τις περισσότερες πόλεις που ελέγχονται ως τη Φαλούτζα και το Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης.

Ως γνωστόν, από το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου, οι ιρακινές δυνάμεις διεξάγουν μια μεγάλη επίθεση για την ολοκληρωτική ανακατάληψη της πόλης της Αγίας Γραφής (Μοσούλη), δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και τελευταίο μεγάλο αστικό προπύργιο της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη, ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ υποσχέθηκε στους πολίτες του Ιράκ, ότι δεν θα εγκαταλειφθεί η χώρα τους , μετά την ανακατάληψη της Μοσούλης. «Μόλις ολοκληρωθεί αυτό, ο συνασπισμός θα είναι εδώ για να στηρίξει τον ιρακινό εταίρο μας και να αφαιρέσει τις δυνάμεις της τζιχάντ από κάθε γωνιά του Ιράκ», διαβεβαίωσε ο συνταγματάρχης Τζον Ντόρριαν.

Σύμφωνα με το συνταγματάρχη του στρατού των ΗΠΑ, που ελέγχει το διεθνή συνασπισμό με την υποστήριξη του ιρακινού στρατού, εκτιμάται ότι περίπου χίλιοι δολοφόνοι του «Χαλίφη» αλ-Μπαγκντάντι, έχουν «ταμπουρωθεί» στην παλιά πόλη και χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ο συνταγματάρχης Τζον L. Ντόρριαν, εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε σχετικώς: «Οι μάχες στη δυτική Μοσούλη βρίσκονται στο τελικό στάδιο αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση ακόμη σε κάποιες συνοικίες, λόγω της τακτικής του εχθρού που κρύβεται και μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Οι πολίτες εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο, με τους ελεύθερους σκοπευτές που υπάρχουν σε κάθε γωνιά στο τελευταίο οχυρό του ομίλου της Daech, να αναγκάζουν πολλούς πολίτες να παραμείνουν στα κτίρια διότι σε διαφορετική περίπτωση προχωρούν σε δημόσιες εκτελέσεις».

Το μεγάλο τζαμί Al-Νούρι, το πιο διάσημο κτήριο της Μοσούλης, είναι το τελευταίο κρησφύγετο της σκοταδιστικής οργάνωσης Daech, με τη μαύρη σημαία της τζιχάντ να κυματίζει ακόμη στο μιναρέ. Ήταν εκεί, που το 2014, ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ανακήρυττε την περιοχή «χαλιφάτο» του.

Οι ιρακινές δυνάμεις απέχουν πλέον ένα χιλιόμετρο μακριά, από το λαβύρινθο με τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, που εκτείνεται λίγα μέτρα, από το μεγάλο τζαμί, θέσεις που κατέχουν οι αυτοαποκαλούμενοι απόγονοι του Προφήτη.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης