Η μάχη που διεξάγεται από τις ιρακινές δυνάμεις και τη διεθνή συμμαχία στη Μοσούλη (στα χέρια των τζιχαντιστών από τον Ιούνιο του 2014) απέναντι στην τρομοκρατική ομάδα Ισλαμικό Χαλιφάτο, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα λόγια του Φρανσουά Ολάντ.

Ταξιδεύοντας στο Ιράκ, ο πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας (το Νο 2 του συνασπισμού, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες), τόνισε ότι η μάχη στη Μοσούλη θα ολοκληρωθεί «πριν από το καλοκαίρι». «Δεν έχουμε τελειώσει με την Daech, στη Μοσούλη. Είναι όμως θέμα χρόνου. Και μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό, στο μέτρο του δυνατού, έως την άνοιξη, σε κάθε περίπτωση πάντως πριν από το καλοκαίρι θα έχουμε τελειώσει», είπε ο αρχηγός του Γαλλικού κράτους από το ιρακινό Κουρδιστάν, τελευταίο σταθμό του ταξιδιού του στο Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης, ότι ήταν από την αρχή βέβαιος για το αποτέλεσμα της επίθεσης από τον διεθνή συνασπισμό και τον ιρακινό στρατό κατά του ομίλου Ισλαμικό Χαλιφάτο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι η πόλη της Raqqa θα είναι «ο επόμενος στόχος (…), προσθέτοντας ότι «ο αγώνας αυτός θα είναι μακρύς και ακόμη δυσκολότερος, αλλά θα είναι νικηφόρος».

Στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, ο Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της αυτόνομης περιοχής, Μασούντ Μπαρζανί. Σε αυτόν τον τομέα, στην πραγματικότητα, σταθμεύουν οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις που εκπαιδεύουν τους κούρδους μαχητές (Peshmerga) οι οποίοι μάχονται στην πρώτη γραμμή της Μοσούλης. Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε συναντηθεί επίσης με τον Ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Μασούμ και τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Abadi στη Βαγδάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη βραχώδη κορυφογραμμή με θέα την πεδιάδα της Νινευή, ο Γάλλος Πρόεδρος «σαρώνει» το τοπίο με τα κιάλια. Βρίσκεται σε ένα φυλάκιο των Peshmerga (κούρδοι μαχητές), δεκαπέντε χιλιόμετρα μακριά, από το κέντρο της πόλης της Μοσούλης, όπου υψώνεται το τελευταίο μεγάλο οχυρό της Daech, με τον πρόεδρο του ιρακινού αυτόνομου Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί.

Με τον υπουργό άμυνας, Jean-Yves Le Drian, διαβάζει μια κάρτα προσωπικού που αναφέρει ότι ο καθορισμός της σταδιοποίησης έχει τελειοποιηθεί, την ώρα που ο Κούρδος ηγέτης γυρίζει και του λέει τη φράση που είχε πει νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ Αλ Αμπάντι: «Όλα πάνε με βάση το νέο σχέδιο που έχει καταρτιστεί. Προσπαθούμε να κόψουμε το κεφάλι του φιδιού».

Λίγες ώρες μετά την άφιξη του Φρανσουά Ολάντ στη Βαγδάτη, τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 61 τραυματίστηκαν σε βομβιστική αυτοκτονία με αυτοκίνητο, που διαπράχθηκε σε σιιτική γειτονιά.

Στη Μοσούλη που θεωρείται το προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ιράκ, η Daech εξακολουθεί αντιστέκεται σθεναρά και να δημιουργεί προβλήματα στις τάξεις του ιρακινού στρατού αν και η κατάσταση θα ήταν «διαφορετική» σύμφωνα με τον κ. Ολάντ, αν δεν είχαν παραμείνει στην πόλη τουλάχιστον 900.000 άνθρωποι.

Η ισορροπία δυνάμεων είναι σαφώς από την πλευρά του συνασπισμού με τις αμερικανο-ιρακινές δυνάμεις να διαθέτουν τουλάχιστον 100.000 στρατιώτες απέναντι σε περίπου 5.500 με 6000 υποστηρικτές της Daech που παραμένουν οχυρωμένοι στη Μοσούλη, όμως στο αντάρτικο των πόλεων (και ειδικά στα στενά δρομάκια της παλαιάς πόλης όπου δεν χωράνε να περάσουν τεθωρακισμένα) ο αμυντικός έχει πάντα το πλεονέκτημα.

Η επιχείρηση «Chammal» σήμερα κινητοποιεί περίπου 1.200 Γάλλους στρατιώτες. Υπάρχουν πάντα και οι αεροπορικές επιδρομές από τα γαλλικά μαχητικά Rafale τέταρτης γενεάς (καταστρέφοντας πάνω από 1.700 στόχους στο Ιράκ και τη Συρία) και οι δυνάμεις του πυροβολικού, με τέσσερα πυροβόλα όπλα μεγάλου βεληνεκούς –τα λεγόμενα «Καίσαρας»- που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Μοσούλη.

Σε ότι αφορά την εκπαίδευση, η «task-force» Νάρβικ (σαράντα άνδρες) «συμβουλεύει» μαζί με τους Αμερικανούς τις ιρακινές ειδικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ της ιρακινής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

H εκστρατεία στο τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ, ξεκίνησε το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου και περισσότερο από το ήμισυ των γειτονιών στις ανατολικές και νότιες περιοχές έχει ανακτηθεί, αλλά οι δυτικές περιοχές εξακολουθούν να ελέγχονται πλήρως από τους τζιχαντιστές.

Η δεύτερη φάση της επίθεσης άρχισε την περασμένη Πέμπτη, προκειμένου οι ελίτ ιρακινές δυνάμεις κατά της τρομοκρατίας, να κατακτήσουν άμεσα, ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της πόλης.

«Στη Μοσούλη βρίσκεται το κέντρο βάρους της EI στο Ιράκ, εξηγεί ο Mισέλ Γκόγια, πρώην συνταγματάρχης και ειδικός σε θέματα άμυνας και προσθέτει: «αν η Μοσούλη πέσει, η EI δε θα κατέχει πια σχεδόν τίποτα στο Ιράκ. Και αυτή η ήττα θα είναι άκρως συμβολική για την Daech».

Θυμίζουμε ότι στο Μαργαριτάρι του βορρά (Μοσούλη), ανακηρύχθηκε το Χαλιφάτο από τον επικεφαλής της EI Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι -χαλίφης Ιμπραήμ- τον Ιούνιο του 2014, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα «σε μια Παγκόσμια Ισλαμική Αντίσταση».

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης