Μπλίνκεν: «Αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος για την Ουκρανία» - Διπλωματικός πυρετός ΗΠΑ και Ευρώπης

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022, 14:58
Μπλίνκεν: «Αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος για την Ουκρανία» - Διπλωματικός πυρετός ΗΠΑ και Ευρώπης

«Αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος για την Ουκρανία». Με τη φράση αυτή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,  Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε σήμερα την έκδηλη ανησυχία της Δύσης για την επαπειλούμενη επίθεση της Ρωσίας. Απευθυνόμενος στο προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, Ο Μπλίνκεν έστειλε σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα, ξεκαθαρίζοντας πως θα υπάρξουν «συνέπειες» εάν επιλέξει τον δρόμο της βίας και της επιθετικότητας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο υπό το βάρος της ενίσχυσης ρωσικών δυνάμεων στη δυτική Ουκρανία, μια ημέρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν το πλαίσιο της επικείμενης συνάντησής τους στη Γενεύη, την Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Μόσχα έχει δώσει οδηγίες προς όλα τα προξενικά και διπλωματικά γραφεία που διατηρεί στην Ουκρανία για σταδιακή εκκένωση και επιστροφή του προσωπικού στη Ρωσία. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λευκορωσία, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στους Ευρωπαίους συμμάχους. 

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε και πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ουκρανία, τονίζοντας, παράλληλα, πως η προτιμητέα οδός είναι εκείνη της διπλωματίας και του διαλόγου για την ειρηνική επίλυση των διαφορών.    

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για τη «βοήθειά της αυτούς τους δύσκολους καιρούς», υποδεχόμενος τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω την υποστήριξη, για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και για την αύξηση της βοήθειας αυτής», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Θα διαθέσουμε αυτούς τους πόρους-ρεκόρ από την ανεξαρτησία για την υποστήριξη του στρατού μας, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι, για να προχωρήσουμε γρήγορα, για να εκσυγχρονίσουμε τον στρατό, χρειάζεται βοήθεια, ιδίως αυτούς τους δύσκολους καιρούς», πρόσθεσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί την Πέμπτη στο Βερολίνο στο πλαίσιο συνομιλιών με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για το ουκρανικό ζήτημα.

Οι τέσσερις διατλαντικές δυνάμεις θα ανταλλάξουν απόψεις για «τις κοινές προσπάθειες, προκειμένου να αποτραπεί μια νέα ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης και της ετοιμότητας συμμάχων και εταίρων να επιβάλουν μαζικές συνέπειες και σοβαρά οικονομικά κόστη στη Ρωσία» εξήγησε ο Νεντ Πράις.

Η περιοδεία του Μπλίνκεν «ακολουθεί μια τεράστια διπλωματική επιχείρηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για μια ενιαία προσέγγιση, ώστε να απαντήσουμε στην απειλή που θέτει η Ρωσία στην Ουκρανία, και τις κοινές μας προσπάθειες να ενθαρρύνουμε την επιλογή της διπλωματικής οδού και της αποκλιμάκωσης, προς το συμφέρον της ασφάλειας και της σταθερότητας», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022, 18:30