Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει διχασμός ανάμεσα στις Η.Π.Α. και το Ιράν, δηλώνει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε σήμερα με αφορμή τον εορτασμό του Νέου Έτους στο Ιράν. Ο Ομπάμα παράλληλα επανέλαβε το αίτημά του προς την Τεχεράνη να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στα πυρηνικά.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει διχασμός ανάμεσα στις Η.Π.Α. και το Ιράν. Εδώ στις Η.Π.Α., οι Αμερικανοί ιρανικής καταγωγής ευημερούν και συνεισφέρουν σε τεράστιο βαθμό στον πολιτισμό μας» αναφέρει ο Ομπάμα στο μήνυμά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φέτος, μια ιρανική παραγωγή, (η ταινία) “Ένας Χωρισμός” πήρε την πιο σημαντική διάκριση για μια ξένη ταινία» στα Όσκαρ, υπενθυμίζει.

«Οι πεζοναύτες μας αγωνίστηκαν κατά του κινδύνου της πειρατείας και Αμερικανοί πεζοναύτες βοήθησαν μάλιστα Ιρανούς που είχαν συλληφθεί όμηροι» προσθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος στο εν λόγω μήνυμα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στο Ιράν για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις ελευθερίες, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ομπάμα κατηγορεί στο μήνυμά του την Τεχεράνη ότι έχει επιβάλει ένα «ηλεκτρονικό παραπέτασμα» για να σταματήσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών στην ισλαμική δημοκρατία και δεσμεύεται να δοθεί μια νέα ώθηση από τις Η.Π.Α., ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση του ιρανικού λαού στο Διαδίκτυο.

«Η κυβέρνησή μου θα εκδώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για να καταστήσει ευκολότερο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις να παρέχουν λογισμικό και υπηρεσίες στο Ιράν που θα κάνουν ευκολότερη τη χρήση του Internet για τον ιρανικό λαό» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, σε ομιλία που εκφώνησε με αφορμή τον εορτασμό του Νέου Έτους στο Ιράν, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την ιρανική τηλεόραση, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εξαπολύσει το Ισραήλ ή οι Η.Π.Α..

«Έχουμε πει ότι δεν έχουμε πυρηνικά όπλα και ότι δεν θα κατασκευάσουμε τέτοια όπλα. Όμως αν υπάρξει μια επίθεση του εχθρού, είτε από τις Η.Π.Α. είτε από το σιωνιστικό καθεστώς, θα τους επιτεθούμε κατά τον ίδιο τρόπο» δήλωσε ο Χαμενεΐ.

«Οι Αμερικανοί κάνουν τεράστιο λάθος, αν νομίζουν ότι με τις απειλές τους θα καταστρέψουν το ιρανικό έθνος» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης