Ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στη Μιανμάρ πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες με κεριά στη διάρκεια της νύχτας την Πέμπτη, ενώ προσπαθούν να βρουν τρόπους να παρακάμψουν το μπλακάουτ που έχει επιβάλει η χούντα στο ίντερνετ.

Διαδηλωτές κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου ενημέρωναν τους πολίτες για συχνότητες ραδιοφώνου και παρόχους ειδήσεων μέσω μηνυμάτων στα κινητά σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν τους νέους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στο ίντερνετ στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αργά χθες οι διαδηλωτές απηύθυναν έκκληση για μια «απεργία λουλουδιών» σε σταθμούς λεωφορείων όπου οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν διαδηλωτές.

«Θα αφήσουμε λουλούδια στους σταθμούς λεωφορείων αύριο (…) Αυτό θέλω να σας πω πριν πέσει το ίντερνετ» έγραψε ο Κιν Σάνταρ, ένας από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων στο Facebook.

«Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις. Πάρτε μέρος σε όσες περισσότερες απεργίες μπορείτε» πρόσθεσε. «Ας ακούσουμε ξανά ραδιόφωνο, ας πάρουμε τηλέφωνο ο ένας τον άλλο» ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές παρέμειναν στους δρόμους σε αρκετές πόλεις της Μιανμάρ χθες, ενώ κάποιοι έκαψαν το Σύνταγμα της χώρας που συνέταξε ο στρατός το 2008. Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένου ενός 18χρονου άνδρα, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Το Khit Thit Media ανέφερε ότι διαδηλωτές δέχθηκαν πυροβολισμούς στη διάρκεια της νύχτας.

Συνολικά τουλάχιστον 534 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (AAPP). Ο στρατός επιμένει ότι όσοι σκοτώθηκαν υποκινούσαν σε βία.

Βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αργά χθες έδειχνε έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του να δέχεται κλοτσιές και να ξυλοκοπείται από μια ομάδα επτά ανδρών που φορούσαν κράνη και στολές και κρατούσαν τουφέκια, οι οποίοι στη συνέχεια τον τραβούσαν με το πρόσωπο στο έδαφος κατά μήκος ενός δρόμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης