Οι επικριτές του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ αψήφησαν σήμερα το στρατιωτικό καθεστώς ζωγραφίζοντας πασχαλινά αυγά κατά της χούντας, την ώρα που ο πάπας Φραγκίσκος έστειλε το δικό του μήνυμα προς τη νεολαία της χώρας και τις δημοκρατικές προσδοκίες της.

Περισσότεροι από 550 πολίτες, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, με το οποίο ανετράπη η κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι, σύμφωνα με την Οργάνωση Βοήθειας των Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο απολογισμός μπορεί να είναι πολύ βαρύτερος. Περίπου 2.700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Πολλοί κρατούμενοι, χωρίς πρόσβαση στους συγγενείς τους ή σε έναν δικηγόρο, αγνοούνται. Παρά το γεγονός αυτό, οι κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατίας συνεχίζονται, με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους να απεργούν και τομείς της οικονομίας να έχουν παραλύσει.

Αυτήν την Κυριακή του Πάσχα, το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας βρήκε έναν νέο τρόπο διαμαρτυρίας. Ανάρτησε φωτογραφίες με πασχαλινά αυγά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία είχε διακοσμήσει με μηνύματα κατά του καθεστώτος: «Σώστε τη Μιανμάρ», «Θέλουμε τη Δημοκρατία».

«Η δημιουργικότητα, η γενναιότητα και το θάρρος του λαού μας είναι το μέλλον της Μιανμάρ», έγραψε σε tweet ο Δρ. Σάσα, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ανατραπείσα πολιτική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, στο παραδοσιακό μήνυμά του για το Πάσχα, ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε «την εγγύτητά του (…) με τους νέους στη Μιανμάρ, που δεσμεύονται για τη δημοκρατία κάνοντας να ακουστούν ειρηνικά οι φωνές τους».

«Ο Ιησούς αναστήθηκε. Η Μιανμάρ θα αναστηθεί», έγραψε στο Twitter ο Τσαρλς Μπο, πρώτος καρδινάλιος της χώρας, ο πληθυσμός της οποίας είναι στην πλειονότητά του βουδιστικός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης