Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μινανμάρ έκαναν σήμερα Δευτέρα και πάλι χρήση αληθινών πυρών εναντίον διαδηλωτών κατά του πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο διαδηλωτές, ενώ οι τράπεζες, καθώς και καταστήματα και εργοστάσια παραμένουν κλειστά έπειτα από έκκληση των συνδικάτων να ενταθεί η απεργία για να ασκηθεί πίεση στη χούντα.

Δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες και μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα συμμετείχαν στο πλευρό νέων και ακτιβιστών σε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Μιτκίνα (κεντρική Μιανμάρ), ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί και διαδηλωτές καλυμμένοι με αίμα μεταφέρθηκαν από άλλους μακριά από τη ζώνη των πυρών, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Σκοτώθηκαν δύο άνδρες ενώ πολλοί είναι οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα που έχει τραυματιστεί σοβαρά», σύμφωνα με διασώστη που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως τρεις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν το άψυχο σώμα ενός θύματος.

Η κινητοποίηση συνεχίζεται. Εννέα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα απηύθυναν έκκληση για «πλήρες και παρατεταμένο σταμάτημα της οικονομίας» από σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήρθε η ώρα να δράσουμε». Το να επιτραπεί να συνεχιστούν οι οικονομικές δραστηριότητες το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να βοηθήσει τον στρατό που «καταστέλλει την ενέργεια του βιρμανικού λαού», έγραψαν σε κοινή ανακοίνωση.

Τα εργοστάσια υφαντουργίας, ένας τομέας που βρισκόταν σε πλήρη άνθηση πριν από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, εμπορικά κέντρα, οι τράπεζες και τα ταχυδρομεία παραμένουν κλειστά.

Η χούντα προειδοποίησε από την πλευρά της τους δημόσιους υπαλλήλους πως όσοι δεν επιστρέψουν από σήμερα στις εργασίες τους θα απολυθούν.

Οι εκκλήσεις για απεργία, οι οποίες διατυπώθηκαν από τις πρώτες ώρες μετά το πραξικόπημα, έχουν ήδη σοβαρό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς, με τις τράπεζες ανίκανες να λειτουργήσουν, κλειστά νοσοκομεία και άδεια υπουργικά γραφεία.

Περισσότεροι από 50 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πραξικοπήματος, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή της αστυνομίας και του στρατού στον θάνατο αμάχων. Όμως εικόνες που έχουν δημοσιοποιηθεί ευρύτατα δείχνουν δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν με αληθινές σφαίρες εναντίον συγκεντρώσεων και να μεταφέρουν τα άψυχα σώματα διαδηλωτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης