Ιάπωνας δημοσιογράφος, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Ιουλίου ενώ κάλυπτε διαδήλωση κατά της χούντας, καταδικάστηκε στη Μιανμάρ σε τριετή φυλάκιση για παραβίαση του νόμου περί μετανάστευσης, δήλωσε σήμερα ιαπωνική διπλωματική πηγή.

Ο Τόρου Κουμπότα, ο οποίος έδειχνε καλά στην υγεία του όταν παρουσιάστηκε στη δίκη του, σύμφωνα με την πηγή αυτή που επικαλέστηκε τον δικηγόρο του, είχε ήδη καταδικαστεί την περασμένη εβδομάδα σε δύο ποινές κάθειρξης συνολικά άνω των 10 ετών για την μετάδοση επιζήμιων πληροφοριών για την ασφάλεια της χώρας και για την ενθάρρυνση της εναντίωσης στο κυβερνών στρατιωτικό καθεστώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ποινές αυτές συνοψίστηκαν και κατόπιν η προβλεπόμενη διάρκεια της φυλάκισης του δημοσιογράφου για αυτές τις δύο υποθέσεις ανέρχεται πλέον σε επτά χρόνια, διευκρίνισε εκπρόσωπος της χούντας.

Σύμφωνα με τον λογαριασμό του στο Instagram, ο 26χρονος εικονολήπτης γύρισε το 2019 ντοκιμαντέρ για τους Ροχίνγκια, μουσουλμανική μειονότητα στην Μιανμάρ, η οποία υπέστη αιματηρή καταστολή από τον στρατό και πολιτοφυλακές βουδιστών.

Ο Κουμπότα είναι ο πέμπτος ξένος δημοσιογράφος που συλλαμβάνεται στη Μιανμάρ έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου του 2021, μετά τους Αμερικανούς Ντάνι Φένστερ και Νέιθαν Μάουνγκ, τον Πολωνό Ρόμπερτ Μποσιάγκα και τον Ιάπωνα Γιούκι Κιταζούμι, οι οποίοι αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι και απελάθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με καταμέτρηση της Reporting ASEAN, η οποία σταμάτησε στις 31 Μαρτίου, 122 δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί από τότε που έγινε το πραξικόπημα και 48 εξακολουθούν να κρατούνται.

Μόνον η Κίνα είχε φυλακίσει περισσότερους δημοσιογράφους από τη Μιανμάρ το 2021, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).

Από τότε που έγινε το πραξικόπημα στη Μιανμάρ, το οποίο βύθισε τη χώρα σε αιματηρή σύγκρουση, περισσότεροι από 2.300 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις της τάξης, σύμφωνα με καταμέτρηση τοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης. Η χούντα, η οποία επιρρίπτει την ευθύνη στους αντιπάλους της, έχει καταμετρήσει περισσότερους από 3.900.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης