H Ουκρανία θα μπορούσε να χρειαστεί μια επιπλέον οικονομική βοήθεια εάν οι εχθροπραξίες στα ανατολικά της χώρας συνεχιστούν επιβεβαίωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde.

«Αυτήν τη στιγμή, δεδομένων των συνθηκών και του συνόλου των υποθέσεων εργασίας μας που περιλαμβάνουν το γεγονός ότι η διένεξη θα διευθετηθεί σε ένα όχι και τόσο μακρινό χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει ανάγκη επιπρόσθετης βοήθειας» εξήγησε κατ’ αρχάς η επικεφαλής του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως «εάν κάποια από αυτές τις παραμέτρους αλλάξει, μια επιπλέον οικονομική βοήθεια θα μπορούσε σίγουρα να είναι απαραίτητη» πέραν των 12 επόμενων μηνών, προσέθεσε η ίδια.

Στα τέλη Απριλίου το Ταμείο είχε συμφωνήσει να χορηγήσει δάνειο ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία στο πλαίσιο ενός διεθνούς προγράμματος βοήθειας ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων που στόχευε στην έξοδο της χώρας από το οικονομικό τέλμα.

Έκτοτε η ουκρανική κρίση κλιμακώθηκε με την ενίσχυση της ισχύος των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας -τον οικονομικό πνεύμονα της Ουκρανίας- και την κατάρριψη του αεροσκάφους των Malaysia Airlines στα μέσα Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν μία από τις βασικές παραμέτρους (του προγράμματος βοήθειας) αλλάξει, εμείς πρέπει να εξετάσουμε εκ νέου το σύνολο της στρατηγικής μας καθώς εμείς μιλάμε για μια κατάσταση τελείως διαφορετική» εκτίμησε η Lagarde απευθύνοντας έκκληση για μια «αποκλιμάκωση» των συγκρούσεων.

Νωρίτερα σήμερα σε μία έκθεση όπου εκτιμάται πώς οι εθνικές πολιτικές κάθε κράτους ξεχωριστά θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν στην υπονόμευση της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε να επηρεάσει την υπόλοιπη περιοχή εάν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας κλιμακωθούν, με αποτέλεσμα να πλήξουν τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Ευρώπης και να αποδυναμώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης