Πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει σήμερα μια έκθεση προόδου για τους διαλόγους με τους πολίτες και τις διαβουλεύσεις με τους πολίτες.

Η έκθεση βασίζεται σε συνεισφορές από τους πολίτες και θα τροφοδοτήσει τις συζητήσεις των ηγετών της ΕΕ στις 13-14 Δεκεμβρίου 2018. Από την αρχή της θητείας της Επιτροπής Γιούνκερ, 160 000 πολίτες όλων των εθνικοτήτων, ηλικιών, φυλών, θρησκειών και από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα έχουν λάβει μέρος σε πάνω από 1 200 διαλόγους με τη μορφή δημόσιων συζητήσεων σε δημαρχεία, πανεπιστήμια, εργοστάσια και άλλους χώρους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μήνυμα των πολιτών είναι ηχηρό:
Οι Ευρωπαίοι θέλουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ένωσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σχετικά: «Η συζήτηση και ο διάλογος αποτελούσαν στοιχεία του έργου της Επιτροπής από την αρχή. Εγκαινιάσαμε έναν διαρκή διάλογο μεταξύ των πολιτών και ολόκληρης της ομάδας των επιτρόπων, ο οποίος καλύπτει κάθε τμήμα της Ένωσης, για να ακούσουμε τις ελπίδες, τους φόβους, τις προσδοκίες και νέες ιδέες. Από τις παρατηρήσεις που λαμβάνουμε προκύπτει πόσο πολύ θέλουν οι Ευρωπαίοι να εκφράζουν τη γνώμη τους αλλά και να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ισχυρότερη και πιο ενωμένη, αλλά αυτό γίνεται μόνο αν καταστεί πιο δημοκρατική».
Η έκθεση προόδου δείχνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων δήλωσαν αισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το υψηλότερο επίπεδο από το 2009. Οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν την Ευρώπη πολύ σημαντική για την επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα, όπως η αλλαγή του κλίματος, οικονομικά και κοινωνικά θέματα, η μετανάστευση και η ασφάλεια.
Αντιλαμβάνονται την Ευρώπη ως ήπειρο που βασίζεται σε αξίες, ως όραμα ειρήνης και χώρο ελευθερίας και δημοκρατίας όπου γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα. Εβδομήντα έξι τοις εκατό του πληθυσμού πιστεύει ότι η ΕΕ είναι τόπος σταθερότητας σε έναν ταραγμένο κόσμο και προσβλέπει τόσο σε μια κοινή εξωτερική πολιτική όσο και σε μια κοινή πολιτική άμυνας.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί αντιλαμβάνονται τα οφέλη του ευρώ (σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της ζώνης του ευρώ στηρίζουν την οικονομική και νομισματική ένωση), εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι σχετικά με την αύξηση των τιμών ή την αστάθεια που οφείλεται στη μη τήρηση των κανόνων. Οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να δουν μεγαλύτερη εναρμόνιση σε τομείς όπως το περιβάλλον και η ασφάλεια των τροφίμων. Επιθυμούν μια δυναμική οικονομία και μεταρρυθμίσεις για να καταστεί η Ένωση πιο αποτελεσματική και διαφανής.

Επόμενα βήματα
Η σημερινή ενδιάμεση έκθεση σχετικά με τη διαδικασία της Λευκής Βίβλου θα παρουσιαστεί στα κράτη μέλη κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2018. Η τελική έκθεση θα παρουσιαστεί κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ-27 στο Σιμπίου της Ρουμανίας, στις 9 Μαΐου 2019, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Ιστορικό
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών 2013, η Επιτροπή δρομολόγησε τον πρώτο διάλογο με τους πολίτες για να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις με τους πολίτες, καθώς και τις εθνικές και τοπικές αρχές. Αυτές οι δημόσιες συζητήσεις, που σχεδιάζονται και διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες από κάθε περιβάλλον να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να μιλήσουν ανοιχτά με εκείνους που τους υπηρετούν: από τους επιτρόπους, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής των Περιφερειών και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, μέχρι τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών, εθνικών, περιφερειακών ή τοπικών αρχών.
Τον Μάρτιο του 2017 η Επιτροπή δρομολόγησε μια νέα συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ-27, με τη δημοσίευση της «Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης». Για να στηρίξει τη συζήτηση αυτή, η Επιτροπή αύξησε σημαντικά τον αριθμό των διεξαγόμενων διαλόγων. Τα μέλη της Επιτροπής ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη και ακούνε τις απόψεις των πολιτών για τα διάφορα προτεινόμενα σενάρια, παρέχοντας σε όλους την ευκαιρία να συμβάλουν στη διαμόρφωση της Ένωσης.

Τον Μάρτιο του 2018, 27 κράτη μέλη ενέκριναν ένα κοινό πλαίσιο διαβουλεύσεων με τους πολίτες, συμπληρώνοντας το έργο της Επιτροπής στον τομέα αυτό. Η Επιτροπή, για να στηρίξει τη διαδικασία, εγκαινίασε ειδική διαδικτυακή διαβούλευση, με ερωτήσεις διατυπωμένες από ευρωπαϊκή ομάδα πολιτών. Η διαδικτυακή διαβούλευση για το μέλλον της Ευρώπης έχει λάβει περισσότερες από 75 000 συνεισφορές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης