Σύνταξη-Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, ήταν σαν να μην υπήρχε η πανδημία στην Ταϊβάν. Τα εστιατόρια και τα μπαρ παρέμεναν γεμάτα. Οι κρατήσεις ήταν δύσκολο να ικανοποιηθούν. Πραγματοποιήθηκαν πολυπληθείς εκδηλώσεις, όπως μουσικά φεστιβάλ και μαραθώνιοι, ενώ ο εγχώριος τουρισμός άνθισε. Τον Απρίλιο, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι συσσωρεύτηκαν στους δρόμους στην κεντρική Ταϊβάν για ένα προσκύνημα εννέα ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ζωή ήταν τόσο φυσιολογική που, όταν η κυβέρνηση άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο της AstraZeneca σε ορισμένες ομάδες στα τέλη Μαρτίου, λίγοι είδαν την ανάγκη εμβολιασμού. Ανησυχώντας ότι οι αχρησιμοποίητες δόσεις θα χαθούν, οι αρχές άνοιξαν την πρόσβαση στο ευρύ κοινό έναντι αμοιβής.

Τώρα η Ταϊβάν αντιμετωπίζει το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας, με περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα σε 10 ημέρες. Κάτοικοι -ξαφνικά πρόθυμοι να εμβολιαστούν- απομακρύνονται, καθώς οι αρχές είναι αντιμέτωπες με μια διάθεση περίπου 300.000 δόσεων εμβολίου για πληθυσμό 24 εκατομμυρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήμασταν τόσο απομονωμένοι που, όταν άλλα μέρη υπέφεραν, δεν σκεφτήκαμε τι θα κάναμε αν αυτό συνέβαινε σε εμάς» δήλωσε ο Vic Chiang, 28 ετών, ανεξάρτητος συγγραφέας στη Νέα Ταϊπέι, μία από τις δύο πόλεις με το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης κορωνοϊού. Ο Chiang, ο οποίος προηγουμένως πίστευε πως δεν ήταν επείγον να εμβολιαστεί, έχει χάσει την ευκαιρία του επί του παρόντος.

Για τους περασμένους 9-10 μήνες, η Ταϊβάν είχε θεωρηθεί υπόδειγμα του τρόπου περιορισμού του κορωνοϊού, χωρίς την επιβολή ακραίων μέτρων. Ο αυστηρός έλεγχος των συνόρων και η χρήση μάσκας που εφαρμόστηκαν γρήγορα από ένα κοινό πρόθυμο να λάβει μέτρα προφύλαξης (μετά την εμπειρία της επιδημίας SARS το 2003) σήμαιναν ότι η Ταϊβάν κατέγραψε μόνο 2.000 περιστατικά και 14 θανάτους.

Τώρα η τύχη φαίνεται να έχει αντιστραφεί. Καθώς άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει μαζικούς εμβολιασμούς, μόνο το 1% του πληθυσμού της Ταϊβάν έχει εμβολιαστεί. Οι επικριτές και οι ανήσυχοι κάτοικοι λένε ότι αξιωματούχοι σπατάλησαν την ευκαιρία να ξεπεράσουν την πανδημία. «Όλα ήταν σταθερά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία να κάνουμε πράγματα όπως η επιτάχυνση της διάθεσης εμβολίων ή η αύξηση του αριθμού των τεστ» λεει ο Chiang.

Η τρέχουσα επιδημία ξεκίνησε τον Απρίλιο, με ένα ομαδικό ξέσπασμα κρουσμάτων που συνδέονται με το ξενοδοχείο Novotel στο Taoyuan και χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο καραντίνας για το προσωπικό αεροπορικών εταιρειών. Στις αρχές Μαΐου, τρεις άλλες συρροές κρουσμάτων εμφανίστηκαν στην περιοχή Wanhua της Ταϊπέι, τα οποία συνδέονταν με μπαρ και εστιατόρια, καθώς και στη Νέα Πόλη της Ταϊπέι και στην κομητεία Γιλάν, στη βορειοανατολική Ταϊβάν. Αξιωματούχοι υγείας ανέφεραν ότι οι τρεις συστάδες μοιράζονται τις ίδιες γενετικές ακολουθίες των περιπτώσεων στο Taoyuan, γεγονός που υποδηλώνει μια αλυσίδα μετάδοσης. Την Τρίτη, αναφέρθηκαν 240 νέες περιπτώσεις και δύο θάνατοι.

«Η Ταϊβάν ήταν υπερβολικά περήφανη για να παραδεχτεί ότι υπήρξε μετάδοση στην κοινότητα που ξεκίνησε από το σύμπλεγμα ξενοδοχείων και άλλες περιπτώσεις οικογενειακών συγκεντρώσεων» δήλωσε ο Wang Jen-Hsien, πρόεδρος της Counter Contagious Disease Society, της Ταϊβάν.

Συμπλήρωσε ότι οι υγειονομικές αρχές της Ταϊβάν είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στα σύνορα, στηριζόμενες στα μέτρα καραντίνας ως την κύρια μέθοδο πρόληψης της μετάδοσης: «Επειδή η Ταϊβάν δεν βίωσε μια πραγματικά ευρεία κλίμακα έξαρσης του κορωνοϊού, στερείται εμπειρίας στην πρόληψη τέτοιων καταστάσεων» κατέληξε.

Η χώρα αγόρασε 5 εκατ. δόσεις του εμβολίου Moderna, 10 εκατ. της AstraZeneca και άλλες 4 εκατ. δόσεις μέσω του Covax, της πρωτοβουλίας που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για δίκαιη διανομή εμβολίων, αλλά αναμένει ακόμη τις αποστολές.

Ο Chiang Wei-Hua, 72 ετών, ζει με περίπου 600 άλλους ηλικιωμένους κατοίκους στο οίκο ευγηρίας Banteria Veterans στη Νέα Ταϊπέι, όπου το προσωπικό είναι σε πλήρη εγρήγορση. Οι κάτοικοι αφήνουν τα γεύματα στην πόρτα τους. Κάθε πρωί και βράδυ λαμβάνουν τις θερμοκρασίες τους. Ο Chiang αναμένει τη σειρά του να εμβολιαστεί αλλά οι διαθέσιμες δόσεις είναι περιορισμένες και πρέπει να περιμένει μέχρι να λάβουν ειδοποίηση από το νοσοκομείο.

«Δεν έχω ιδέα πού και πότε μπορώ να εμβολιαστώ» είπε.

Για να μοιράσει την περιορισμένη προσφορά δόσεων εμβολίων, η κυβέρνηση έχει σταματήσει να προσφέρει εμβόλια στο ευρύ κοινό. Τα νοσοκομεία ακύρωσαν τις υπάρχουσες κρατήσεις και ζήτησαν από τους κατοίκους να περιμένουν μέχρι τις 8 Ιουνίου για να δώσουν περισσότερο χρόνο σε ομάδες προτεραιότητας, όπως οι εργαζόμενοι στην υγεία και οι ηλικιωμένοι πολίτες. Νέες κρατήσεις σε ορισμένα νοσοκομεία τέθηκαν σε αναμονή έως ότου μπορέσουν να λάβουν περισσότερες δόσεις εμβολίων.

«Δεν ανησυχώ τόσο για το ότι δεν μπορώ να εμβολιαστώ, όσο για το μικρό ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού της Ταϊβάν» δήλωσε ο Hsieh Meng Ying, 33 ετών, ο οποίος εργάζεται σε εκδοτικό οίκο στην Ταϊπέι.

Το ξέσπασμα της επιδημίας έχει δώσει αφορμή σε επικριτές της κυβέρνησης του προέδρου Tsai Ing-wen, που προηγουμένως είχαν επαινέσει για τις πολιτικές πρόληψης της πανδημίας που είχε εφαρμόσει. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης που πρόσκεινται στο Πεκίνο κάλεσαν το κυβερνόν Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα να εισαγάγει κινεζικά εμβόλια. Η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times κατηγόρησε το κόμμα του Τsai για «πολιτικοποίηση της πανδημίας», εξαιτίας της άρνησής του να προμηθευτεί κινεζικά εμβολία – με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας «ντροπιαστικής έλλειψης». Η Κίνα έχει προσφέρει εμβόλια στην Ταϊβάν μέσω του Covax, αλλά ο νόμος της Ταϊβάν απαγορεύει τη χρήση κινεζικών εμβολίων.

Την Τρίτη, ο Tsai είπε ότι δύο τοπικά εμβόλια κορωνοϊού υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές και θα είναι διαθέσιμα τον Ιούλιο και ότι άλλα εμβόλια που λαμβάνονται μέσω «διάφορων καναλιών» θα φτάσουν σύντομα.

«Παρακαλώ όλους να μην ανησυχούν» δήλωσε. Την Τρίτη όμως οι δρόμοι της πρωτεύουσας της Ταϊβάν ερημώθηκαν, καθώς οι κάτοικοι έμειναν στα σπίτια τους -με παρότρυνση της κυβέρνησης- και τα καταστήματα έκλεισαν ή απαιτούσαν από τους πελάτες να καταγραφούν και να απολυμανθούν πριν μπουν μεσα. Τα ράφια των παντοπωλείων άδειασαν από κρέας, ζυμαρικά και άλλα αγαθά.

«Περάσαμε πολύ χρόνο σκεπτόμενοι με αυταρέσκεια πως είμαστε υπέροχοι» δήλωσε ο συγγραφέας Chiang. «Είμαστε σαν τον λαγό» είπε, αναφερόμενος στον μύθο της χελώνας και του λαγού του Αισώπου. «Ελπίζω, στο τέλος, αυτή η μεταφορά να αποδειχθεί λάθος» κατέληξε.

 

Πηγή: The Washington Post

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης