Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες τέθηκε την Τρίτη “θεματοφύλακας” του διεθνούς δικαίου στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, τρεις ημέρες πριν από μια συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη του Αμερικανού συμβούλου Τζάρεντ Κούσνερ με το Συμβούλιο Ασφαλείας για να υποστηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ.

“Είμαστε οι θεματοφύλακες των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου”, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Είμαστε δεσμευμένοι πλήρως στη λύση των δύο κρατών, που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στα σύνορα του 1967”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμερικανικό σχέδιο που εκπονήθηκε κυρίως από τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Αμερικανού προέδρου, απέχει μακράν από αποφάσεις που είχε υιοθετήσει έως σήμερα ο ΟΗΕ. Προβλέπει πολλές παραχωρήσεις στο Ισραήλ, προτείνοντας κυρίως ως πρωτεύουσα ενός δυνητικού παλαιστινιακού κράτους το Αμπού Ντις, ένα προάστιο της Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν όλη η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του κράτους τους.

Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει επίσης την προσάρτηση όλων των ισραηλινών οικισμών, καθώς και της κοιλάδας του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος από το 1967, με σύνορα που ανατρέπουν τις γραμμές που χαράχτηκαν τότε.

Μετά την πρότασή τους για μια συνεδρίαση την Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών με τον Κούσνερ για να υποστηρίξει αυτό το σχέδιο, οι ΗΠΑ το μόνο που πρότειναν στους εταίρους τους είναι ένα άτυπο γεύμα στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής αποστολής, δήλωσαν την Τρίτη διπλωμάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι επιβεβαίωσαν επίσημα, μέσω της Τυνησίας και της Ινδονησίας, δύο μη μόνιμων μελών, το αίτημά τους για τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να σηματοδοτήσουν την απόρριψη του αμερικανικού σχεδίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης