Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Τρίτη το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να αποφύγουν τους θανάτους αμάχων που προκαλούν “βαθιά θλίψη” μετά τα πλήγματα του εβραϊκού κράτους ως αντίποινα στην εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.

“Η απώλεια της ζωής από την ισραηλινή πλευρά, η απώλεια της ζωής από την παλαιστινιακή πλευρά, είναι κάτι που μας λυπεί βαθιά (…). Κάθε θάνατος πολίτη είναι βαθιά λυπηρός, είτε πρόκειται για παλαιστινιακή ζωή είτε για ισραηλινή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις στους δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά ταυτόχρονα λυπούμαστε για τις πληροφορίες που αναφέρουν θανάτους αμάχων και θέλουμε αυτό να σταματήσει”, επέμεινε. “Δεν θέλουμε να βλέπουμε προκλήσεις. Οι προκλήσεις που είδαμε είχαν ως αποτέλεσμα τις βαθιά λυπηρές ανθρώπινες απώλειες”.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς κατά του Ισραήλ και οι ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκαν σήμερα, στην χειρότερη έξαρση βίας εδώ και χρόνια, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον της Χαμάς.

Ο Νεντ Πράις καταδίκασε για άλλη μια φορά τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς, τις οποίες αποκάλεσε “φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις”, και υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Δήλωσε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν “το δικαίωμα στην ασφάλεια”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ‘Αντονι Μπλίνκεν είχε την Τρίτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι για να “επαναλάβει αυτό το σημαντικό μήνυμα της αποκλιμάκωσης”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

“Συνεχίζουμε να απευθύνουμε έκκληση για ψυχραιμία, συνεχίζουμε να καλούμε όλες τις πλευρές σε αποκλιμάκωση και επίδειξη αυτοσυγκράτησης στις ενέργειές τους”, πρόσθεσε ο Νεντ Πράις.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ζήτησε επίσης την Τρίτη να υπάρξει “άμεση αποκλιμάκωση”. “Η βία και οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

“Οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χαμάς είναι απολύτως απαράδεκτες. Μας ανησυχούν πολύ επίσης οι ισραηλινοί οικισμοί και οι εξώσεις των Παλαιστινίων”, πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης