Η Αίγυπτος ενημέρωσε τις Αρχές στη Λωρίδα της Γάζας ότι κλείνει από σήμερα Δευτέρα το σημείο διέλευσης της Ράφας, δήλωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος της κυβέρνησης του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Κάιρο δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση για το ζήτημα· όμως πηγές προσκείμενες στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι το σημείο διέλευσης θα κλείσει μέχρι νεοτέρας, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σημείο διέλευσης στη Ράφα αποτελεί το μοναδικό άνοιγμα στον κόσμο για τη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Ο θύλακας τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό επί σχεδόν 15 χρόνια.

«Ενημερωθήκαμε από τις αιγυπτιακές αρχές ότι το σημείο διέλευσης της Ράφας θα κλείσει αύριο, Δευτέρα, και προς τις δύο κατευθύνσεις», ανέφερε ο Ιγιάντ αλ Μπόζομ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Την 20ή Μαΐου ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αποφάσισε να ανοίξει το σημείο διέλευσης για να διέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια και να επιτρέπεται τραυματισμένοι κάτοικοι του θύλακα –κατά τη διάρκεια του πολέμου 11 ημερών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και ένοπλες οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας– να διακομίζονται σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πόλεμος-αστραπή τερματίστηκε με συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύθηκε το Κάιρο.

Η απόφαση να κλείσει το σημείο διέλευσης ακολουθεί το Σαββατοκύριακο βίας, κυρίως ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και παλαιστίνιους διαδηλωτές στα σύνορα του θύλακα με το εβραϊκό κράτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης