Υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το μεταναστευτικό και μάλιστα άμεσα, τάχθηκαν η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στο πλαίσιο του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Πρέπει να ανοίξουμε μια προοπτική, σχετικά με το πώς θα συνεχίσουμε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον κ. Ντράγκι, σημειώνοντας ότι η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και γι’ αυτό «δικαιούται να συνεχίσει να στηρίζεται από εμάς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενη και στον συνομιλητή της, η καγκελάριος πρόσθεσε: «είμαστε και οι δυο της άποψης ότι χωρίς συνεργασία με την Τουρκία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», με τον κ. Ντράγκι να σπεύδει να συμφωνήσει.

Ερωτώμενη σχετικά με την πορεία της πανδημίας, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι παρά την πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, απαιτείται μεγάλη προσοχή, κυρίως λόγω των παραλλαγών του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού. «Η κατάσταση είναι βελτιωμένη, αλλά η πρόοδός μας παραμένει εύθραυστη», προειδοποίησε και επισήμανε ότι «η ανοσία της αγέλης δεν είναι τόσο κοντά». Παρέπεμψε μάλιστα στα παραδείγματα της Βρετανίας και της Πορτογαλίας.

Ο Μάριο Ντράγκι από την πλευρά του, ανέδειξε τη στενή συνεργασία της χώρας του με τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο πλαίσιο της οποίας πολλοί Ιταλοί νοσηλεύτηκαν σε γερμανικά νοσοκομεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτώμενος πάντως εάν η Ιταλία συμφωνεί να διεξαχθεί ο τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Βρετανία, όπου διαπιστώνεται έξαρση της παραλλαγής «Δέλτα», ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι δεν θα ήθελε ο τελικός να διεξαχθεί σε μια χώρα όπου ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ μεγάλος.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, έχει προτείνει ο τελικός να διεξαχθεί στο Μόναχο αντί του Λονδίνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης