Μέσω… ταχυδρομείου θα προκύψει ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας, καθώς περίπου 700.000 ψηφοφόροι επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο.

Στο 71,8% το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα προκαλούν έντονο προβληματισμό στις Βρυξέλλες, καθώς είναι ξεκάθαρη η στροφή των πολιτών προς την ξενοφοβία και τον ευρωσκεπτικισμό. Ειδικότερα, βάσει των προσωρινών αποτελεσμάτων και με την καταμέτρηση των επιστολών να μην ολοκληρώνεται πριν από το απόγευμα, ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ έρχεται πρώτος με 51,9%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν από το κόμμα των Πρασίνων, ο οποίος λαμβάνει ποσοστό 48,1%. 

Πολιτικοί αναλυτές εξέφρασαν, πάντως, την άποψη ότι ο νικητής θα κριθεί στο… νήμα. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται μεταξύ 18.00 και 20.00 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με την αυστριακή τηλεόραση, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ανήλθε σε 71,8%, ποσοστό που φανερώνει το αυξημένο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία.

To FPÖ είναι η ανερχόμενη πολιτική δύναμη

Σε περίπτωση εκλογής του, ο Νόρμπερτ Χόφερ θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός στο ύπατο αξίωμα μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε.

Επισημαίνεται πως ο ομοσπονδιακός πρόεδρος στην Αυστρία είναι σε θέση να απαλλάξει την κυβέρνηση από τα καθήκοντά της.  Και ο Νόρμπερτ Χόφερ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα το πράξει αν κρίνει ανεπαρκές το έργο του κυβερνητικού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λαϊκιστικό FPÖ εκμεταλλεύθηκε την προσφυγική κρίση και θεωρείται σήμερα η ανερχόμενη πολιτική δύναμη στην Αυστρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, είναι γεγονός ότι οι αντίπαλοι των ακροδεξιών συσπειρώθηκαν γύρω από το πρόσωπο του υποψηφίου των Πρασίνων και κατάφεραν να εξανεμίσουν το ξεκάθαρο προβάδισμα του Χόφερ, που έφθασε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, πριν από έναν μήνα, το 14%.

Ανεξάρτητα πάντως από το ποιος υποψήφιος θα επικρατήσει, το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ήδη τομή στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας, καθώς για πρώτη φορά ο ομοσπονδιακός πρόεδρος δεν προέρχεται ούτε από τον σοσιαλδημοκρατικό ούτε από τον συντηρητικό χώρο.

Φίτσμαγιερ: «Οι εξελίξεις στην Αυστρία αντικατοπτρίζουν μια ευρωπαϊκή τάση»

Για τον γνωστό Αυστριακό πολιτικό αναλυτή Πέτερ Φίλτσμαγιερ η παράδοξη πολιτική της Αυστρίας δεν είναι μεμονωμένη, αλλά αντικατοπτρίζει μία σταθερή τάση στην Ευρώπη και αυτός είναι ένας από τους λόγους για το τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό DLF ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόμπερτ Λάμπερτ δήλωσε χθες το απόγευμα: «Ανεξάρτητα από την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας, είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε μια σωστή σχέση με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αυστρίας».

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υποστήριξε, ωστόσο, ότι με δεδομένες τις πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία είναι «ευτυχής ότι η εκλογή του Γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου δεν γίνεται απευθείας από τον λαό, αλλά με τη βοήθεια της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης».

Πηγή: ORF/dpa/afd/Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης