Οι μάχες συνεχίζονται για τρίτη συνεχή ημέρα μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, μετά την επίθεση των Τζιχαντιστών σε φυλακή που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 70 ανθρώπους. 

Όπως ανακοίνωσε, το Σάββατο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «τουλάχιστον 28 μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, πέντε άμαχοι και 45 μαχητές του ΙΚ έχουν σκοτωθεί» από την έναρξη της επίθεσης εναντίον της φυλακής Γκουαϊράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΙΚ εξαπέλυσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή επίθεση εναντίον της φυλακής, όπου κρατούνται περίπου 3.500 φερόμενα ως μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ανάμεσά τους και ηγετικά της στελέχη.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατήριο επεσήμανε ότι εκατοντάδες κρατούμενοι μέλη του ΙΚ έχουν συλληφθεί, όμως εκτίμησε ότι δεκάδες άλλοι κατάφεραν να δραπετεύσουν από τη φυλακή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση που έχουν εξαπολύσει στη Συρία οι Τζιχαντιστές από το 2019.

«Οι μάχες μαίνονται στη βορινή πλευρά της φυλακής», δήλωσε σήμερα ο Φάρχαντ Σάμι, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), του αραβο-κουρδικού στρατιωτικού συνασπισμού που στηρίζεται από τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή, σε ανακοίνωση που μετέδωσε το «πρακτορείο» του Ισλαμικού Κράτους, Amaq, η τζιχαντιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της φυλακής, επισημαίνοντας ότι στόχος της επιχείρησης είναι «να απελευθερωθούν κρατούμενοι».

Σύμφωνα με τις κουρδικές Αρχές, που ελέγχουν μεγάλες περιοχές στη βόρεια Συρία, περίπου 12.000 Τζιχαντιστές από περισσότερες από 50 χώρες κρατούνται στις φυλακές που είναι υπό τον έλεγχό τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης