Στρατιωτικοί τους οποίους βαραίνουν κατηγορίες πως εκτέλεσαν πέντε φερόμενους ως κακοποιούς στη μεξικανική πολιτεία Ταμαουλίπας (βορειοανατολικά) συνελήφθησαν, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Τα τεκμήρια δείχνουν πως διαπράχθηκε «εκτέλεση» υπόπτων και αυτό είναι «ανεπίτρεπτο», τόνισε ο κεντροαριστερός πρόεδρος. Οι στρατιωτικοί οι οποίοι κατηγορούνται πως τη διέπραξαν «είναι ήδη πίσω από τα σίδερα», πρόσθεσε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση εκτυλίχθηκε τη 18η Μαΐου στην πόλη Νουέβο Λαρέδο, που γειτονεύει με τις ΗΠΑ, σε περιοχή πληττόμενη σκληρά από τη βία που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η ισπανική εφημερίδα El País και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Univision αποκάλυψαν βίντεο της εκτέλεσης των υπόπτων, προερχόμενο από κάμερα κυκλώματος παρακολούθησης,

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεξικανική γενική εισαγγελία διενεργεί έρευνα σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε το τελευταίο την Τρίτη, μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των ρεπορτάζ των δυο ξένων ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στρατιωτικός εισαγγελέας ανέλαβε την έρευνα προκειμένου να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξει «καμιά ατιμωρησία» και ότι δεν θα γίνει ανεκτή «καμιά συμπεριφορά που αντίκειται προς το κράτος του δικαίου» ούτε οποιαδήποτε απόπειρα «συγκάλυψής της».

Ο μεξικανός πρόεδρος εκτίμησε πως πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό», προσθέτοντας πως όταν καταγράφονται τέτοια «τιμωρούνται». «Δεν θα υπάρξει συγκάλυψη, καθώς δεν ανεχόμαστε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επέμεινε, θυμίζοντας πως το υπουργείο Άμυνας έχει αρχίσει έρευνα για «εξωδικαστική εκτέλεση».

Η αντιπολίτευση και η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλαν στα τέλη του 2022 τη «στρατιωτικοποίηση» του Μεξικού που προωθεί, κατά την άποψή τους, ο μεξικανός πρόεδρος.

Τα πλάνα που έφεραν στο φως τα δυο μέσα ενημέρωσης ξεκινούν με τη σύγκρουση μαύρου ημιφορτηγού, που κατά τα φαινόμενα προσπαθεί να διαφύγει, σε τοιχίο στον περίβολο σούπερ-μάρκετ.

Ακολουθεί θωρακισμένο τζιπ του στρατού, που συγκρούεται με το φορτηγάκι εσκεμμένα, αποκλείοντας τις πόρτες στη δεξιά του πλευρά, προτού κατέβουν στρατιωτικοί, ρίξουν στο όχημα και βγάλουν από αυτό πέντε επιβαίνοντες, εμφανώς ζαλισμένους, και μακρύ τουφέκι.

Οι στρατιώτες χτυπούν τους αιχμαλώτους, τους κλείνουν τα μάτια, κατόπιν τους στήνουν στον τοίχο. Έπειτα, ανταποδίδουν πυρά που δέχονται από άλλους υπόπτους –δεν διακρίνονται στο πλάνο–, χωρίς να τραυματιστεί κανένας τους, όπως έδειξε κατοπινή έρευνα των αρχών.

Ταυτόχρονα, στρατιώτης που βρίσκεται κοντά στους αιχμαλώτους τούς πυροβολεί.

Ύστερα, στα πλάνα εικονίζονται στρατιώτες που τοποθετούν όπλα κοντά σε δύο από τα πτώματα και καθώς περνούν χειροπέδες σε άλλο σκοτωμένο αιχμάλωτο.

Ασθενοφόρο φθάνει μια ώρα αργότερα για να παραλάβει κρατούμενο που συνέχιζε να βρίσκεται στη ζωή αλλά πέθανε καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Univision.

Τον Φεβρουάριο, στην ίδια πόλη, στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου με επτά νεαρούς που έφευγαν από γιορτή, σκοτώνοντας πέντε.

Για την υπόθεση αυτή δικάζονται τέσσερις στρατιωτικοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης