Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ καταδίκασε με οξύτητα χθες Δευτέρα τον θάνατο το Σαββατοκύριακο μετανάστριας από το Ελ Σαλβαδόρ κατά τη διάρκεια της σύλληψής της από την αστυνομία της χώρας του.

Η γυναίκα καταγράφηκε σε βίντεο να συστρέφεται και να διαμαρτύρεται με το πρόσωπο στο οδόστρωμα, ακινητοποιημένη από μια γυναίκα αστυνομικό που είχε γονατίσει πάνω στην πλάτη της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον Λόπες Ομπραδόρ, η 36χρονη Βικτόρια Σαλασάρ Αριάσα υπέστη «βάρβαρη μεταχείριση» και «δολοφονήθηκε» κατά τη σύλληψή της το Σάββατο από τέσσερα μέλη της αστυνομίας στην πόλη Τουλούμ, θέρετρο στις μεξικανικές ακτές στην Καραϊβική Θάλασσα.

Η νεκροψία-νεκροτομή έδειξε ότι το θύμα είχε σπασμένο σβέρκο.

Το περιστατικό αυτό «μας γεμίζει με θλίψη, οδύνη και ντροπή», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, την οποία αφιέρωσε χθες στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, συνοδεύοντάς τη με βίντεο που περιείχε μηνύματα διαφόρων ομιλητών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Γαλλίας, του Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέλη της αστυνομίας που σκότωσαν τη Σαλασάρ θα αντιμετωπίσουν πολύ γρήγορα τη δικαιοσύνη, είπε ο Λόπες Ομπραδόρ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει «ατιμωρησία».

Κατά τα ιατροδικαστικά ευρήματα, η 36χρονη πέθανε εξαιτίας ρήξης της σπονδυλικής στήλης που προκάλεσε η θραύση του πρώτου και του δεύτερου σπονδύλου, γνωστοποίησε η γενική εισαγγελία στην πολιτεία Κιντάνα Ρο.

Η εισαγγελία άρχισε προχθές Κυριακή να διενεργεί έρευνα για ανθρωποκτονία μετά τον θάνατο της Σαλασάρ. Τρεις αστυνομικοί και μια γυναίκα αστυνομικός συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη για γυναικοκτονία.

«Το επίπεδο της βίας που ασκήθηκε ήταν δυσανάλογο, υπερβολικό και με υψηλό κίνδυνο για τη ζωή» της γυναίκας, εκτίμησε η εισαγγελία.

Η Βικτόρια Σαλασάρ Αριάσα, μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, ζούσε στην Τουλούμ, είχε βρει δουλειά στον τομέα του καθαρισμού ξενοδοχείων, είπε η μητέρα της, η Ροσιμπέλ Αριάσα, σε δημοσιογράφους έξω από το υπουργείο Εξωτερικών στο Σαν Σαλβαδόρ.

«Οι Αρχές υποτίθεται πως προστατεύουν τον κόσμο με όλες αυτές τις τεχνικές που χρησιμοποιούν για να ελέγχουν κάποιον, αλλά αυτή ήταν κατάχρηση εξουσίας», έκρινε η κυρία Αριάσα. «Δεν της άξιζε αυτός ο θάνατος», πρόσθεσε με πικρία αναφερόμενη στην κόρη της.

Η Βικτόρια άφησε πίσω δύο κόρες, 15 και 16 ετών, που ζούσαν μαζί της, στο Μεξικό και ήταν ο λόγος που μετανάστευσε, είπε.

«Έφυγε για να έχουν καλύτερο μέλλον τα κορίτσια, για να τα βοηθήσει να πάνε μπροστά», πρόσθεσε.

Ζούσε στο Μεξικό τουλάχιστον από το 2018, όταν της δόθηκε καθεστώς πρόσφυγα για ανθρωπιστικούς λόγους, σύμφωνα με το ινστιτούτο μετανάστευσης του Μεξικού.

Βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Noticaribe εικονίζει τη Βικτόρια καθώς συστρέφεται και φωνάζει, ακινητοποιημένη, με το πρόσωπο στο οδόστρωμα, με μια γυναίκα αστυνομικό γονατισμένη πάνω στην πλάτη της, ενώ αστυνομικοί στέκουν γύρω τους. Το πλάνο διακόπτεται. Κατόπιν, εικονίζεται το σώμα της γυναίκας, μπρούμυτα, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα με χειροπέδες, να κείτεται άψυχο στον δρόμο. Τα μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης το σηκώνουν και το αποθέτουν στην καρότσα ημιφορτηγού της αστυνομίας.

Ο θάνατος της 36χρονης παραπέμπει στην υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού ο θάνατος του οποίου τον Μάιο του 2020 στη Μινεάπολη έγινε η αφορμή πολύμηνων διαδηλώσεων στις ΗΠΑ και σε διεθνές επίπεδο.

Η υπόθεση πυροδότησε εκδηλώσεις αγανάκτησης από μέρους πολλών χρηστών ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, αξίωσε τα μέλη της μεξικανικής αστυνομίας να τιμωρηθούν, να αποδοθεί «δικαιοσύνη για τη Βικτόρια».

Η μάστιγα της βίας κατά των γυναικών προκαλεί εδώ και χρόνια οργή στο Μεξικό. Έχουν καταγραφεί ογκώδεις διαδηλώσεις φεμινιστριών, που σε αρκετές περιπτώσεις αμαυρώθηκαν από επεισόδια, επί των ημερών του κεντροαριστερού προέδρου Λόπες Ομπραδόρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης