Μία Γουατεμαλτέκα που συμμετέχει σε ένα από τα καραβάνια των χιλιάδων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που διασχίζουν το Μεξικό για να φτάσουν στις ΗΠΑ γέννησε ένα κοριτσάκι, το πρώτο μωρό που γεννιέται σε αυτό το καραβάνι, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, το μωρό γεννήθηκε σε ιατρικό κέντρο της πόλης Χουτσιτάν στην πολιτεία Οαχάκα, όπου το καραβάνι είχε σταματήσει για να περάσει τη νύχτα. Η κατάσταση της υγείας του μωρού «είναι καλή» και της μητέρας «σταθερή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή έχει ζητήσει από τις Αρχές να διασφαλίσουν ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν επαρκή ιατρική βοήθεια καθώς και πόσιμο νερό και αρκετό φαγητό.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 7.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους από την Ονδούρα, συμμετέχουν στο καραβάνι, όμως οργανώσεις που το ακολουθούν επισημαίνουν ότι πλέον έχουν απομείνει περίπου 4.000.

Μια άλλη μετανάστρια από την Ονδούρα, η Μαρισόλ Ερνάντες, η οποία είναι επίσης έγκυος, δήλωσε ότι σύμφωνα με εθελοντές γιατρούς περίπου 40 έγκυες συμμετέχουν στο καραβάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ερνάντες δήλωσε αποφασισμένη ο γιος της να γεννηθεί στις ΗΠΑ, αψηφώντας τις απειλές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αναστείλει το δίκαιο του εδάφους, το οποίο προβλέπει ότι όποιο μωρό γεννιέται στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκτά αυτομάτως την αμερικανική υπηκοότητα.

Το καραβάνι αυτό, που αναχώρησε στις 13 Οκτωβρίου από την Ονδούρα, αναμένεται να φύγει σήμερα το βράδυ από τη Χουτσιτάν για να φτάσει στη Σάντα Μαρί Χαλάπα ντε Μαρκές, που βρίσκεται στην πολιτεία Οαχάκα. Τα περισσότερα μέλη του καραβανιού θα διανύσουν την απόσταση των 40 χιλιομέτρων με τα πόδια.

Ένα δεύτερο καραβάνι μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, κυρίως από το Σαλβαδόρ, εισήλθε τη Δευτέρα στο Μεξικό και κατευθύνεται προς τα αμερικανικά σύνορα. Αυτό το καραβάνι βρίσκεται στην πολιτεία Τσιάπας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης