Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 1ης Ιουλίου έχουν μπει οι υποψήφιοι των κομμάτων στο Μεξικό, με την προεκλογική περίοδο να ολοκληρώνεται χωρίς παρατράγουδα την Τετάρτη, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ο Enrique Pena Nieto, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας του Μεξικού και υποψήφιος του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, με την τελευταία μέτρηση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «El Universal», να του δίνει σημαντικό ποσοστό (41.2%), αυξημένο κατά 4,2% σε σχέση με τα αποτελέσματα προηγούμενης στις 18 Ιουνίου.

«Βρισκόμαστε μπροστά στις δημοσκοπήσεις ωστόσο δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι. Πρέπει να προσπαθήσουμε διπλά με έναν τρόπο ελεύθερο, δικαιολογημένο και αξιόπιστο, έτσι ώστε να πετύχουμε τον θρίαμβο που τόσο πολύ θέλουμε την 1η Ιουλίου», σημείωσε ενώπιον χιλιάδων θαυμαστών του στην πόλη Τολούκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προτεραιότητα μου είναι η καταπολέμηση της φτώχειας στη ρίζα της», πρόσθεσε.

Ενδεχόμενη νίκη του PRI θα σημάνει επιστροφή στην εξουσία ενός κόμματος, το οποίο κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της χώρας στο μεγαλύτερο μέρος του 20ου αι. (71 χρόνια). Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το κυβερνών Κόμμα Εθνικής Δράσης (PΑΝ) και την πρώην υπουργό Παιδείας η οποία διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα, Josefina Vazquez Mota, καθώς έρχεται τρίτο με 20,6%, ποσοστό μειωμένο κατά σχεδόν μία μονάδα (-0,8%) σε σύγκριση με τις προηγούμενες μετρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο επικεφαλής του Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) και μεγάλος χαμένος στις εκλογές του 2006, Andres Manuel Lopez Obrador. Ειδικότερα, φαίνεται να συγκεντρώνει το 23,8% των προτιμήσεων, με 17,4% να τον χωρίζει από την κορυφή.

Σημειώνεται ότι οι ψηφοφόροι καλούνται, την Κυριακή, να εκλέξουν και τους βουλευτές του επόμενου Κοινοβουλίου καθώς και ορισμένους κυβερνήτες πολιτειών.

Το προφίλ του φαβορί

Παντρεμένος με μια ηθοποιό, γνωστή από τους πρωταγωνιστικούς της ρόλους σε σαπουνόπερες, ο Nieto προωθεί την εικόνα του… «νέου αίματος» στο PRI. Το τελευταίο, παρόλο που προχώρησε σε μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες οδήγησαν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας βασικών τομέων του κράτους (π.χ. Γεωργία, Υγεία, Εκπαίδευση), σημαδεύτηκε από τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς.

Αποτέλεσμα ήταν να υποστεί δύο διαδοχικές ήττες από το PAN. Η πρώτη ήρθε το 2000 και η δεύτερη το 2006.

Αντίθετη γνώμη πάντως για το φαβορί των προεδρικών εκλογών εξέφρασε η τωρινή υποψήφια του PAN, περιγράφοντάς τον ως έναν πολιτικό «παλαιών αρχών» με παρωχημένες απόψεις. Στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής της συγκέντρωσης στην Γκουανταλαχάρα, η Josefina Vazquez Mota δεν παρέλειψε να ζητήσει από τις γυναίκες όλης της χώρας να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να της δώσουν τη δύναμη να προασπίσει τα δικαιώματα τους.

«Ο Pena είναι εκπρόσωπος του “παλιού συστήματος”. Εγώ σας προσφέρω το Μεξικό του μέλλοντος», τόνισε.

Δείτε το video…

Στο έλεος των καρτέλ ναρκωτικών

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έξαρση της βίας, η οποία συνδέεται άμεσα με ενέργειες του οργανωμένου εγκλήματος, με τον Felipe Calderon να θεωρείται ως ένας από τους βασικούς υπεύθυνους γι αυτή την κατάσταση.

Η απόφαση του να κηρύξει τον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» (Δεκέμβριος 2006) προκάλεσε την οργή των συμμοριών η οποία εκφράστηκε μέσα από σκληρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Πάνω από 45.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη στιγμή που οι πρώτοι στρατιώτες άρχισαν να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις των αστυνομικών.

Παράλληλα, η έντονη αντιπαλότητα ανάμεσα σε καρτέλ ναρκωτικών για τον έλεγχο σε διάφορες πολιτείες (π.χ. Ζέτας Vs Καρτέλ του Κόλπου ή Ζέτας Vs Σιναλόα) γέμισε με διαμελισμένα πτώματα και κομμένα κεφάλια τους δρόμους και τα σοκάκια αρκετών πόλεων, σκορπώντας τον τρόμο και τον φόβο στους πολίτες. Σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ο διάσημος σκηνοθέτης Oliver Stone είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνο» και «καταστροφή για το Μεξικό» τον Felipe Calderon, κατηγορώντας τον για ανεπάρκεια και αδιαλλαξία.

Κι όλα αυτά ενώ τα λάθη και οι παραλείψεις της Αστυνομίας στη διάρκεια των επιχειρήσεων για τον περιορισμό της δράσης των καρτέλ ναρκωτικών γίνονται όλο και πιο πολλά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η σύλληψη ενός νεαρού ο οποίος παρουσιάστηκε από τους αστυνομικούς ως ο γιος του Νο1 καταζητούμενου άνδρα στο Μεξικό και τελικά διαπιστώθηκε ότι αντί για έμπορος ναρκωτικών ήταν έμπορος… αυτοκινήτων!

Δείτε το video…

Γενικές εξαγγελίες – Απουσία συγκεκριμένου προγράμματος

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι απέφυγαν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το πως σκοπεύουν να βελτιώσουν την οικονομία της χώρας, η οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς και το πως θα περιορίσουν τη δράση των καρτέλ ναρκωτικών.

Ο Pena Nieto υποσχέθηκε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6%, τη στιγμή που το τωρινό ποσοστό δεν ξεπερνά το 4%. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε «γενναίες» μεταρρυθμίσεις στον πετρελαϊκό κολοσσό «PEMEX», σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει ξένους επενδυτές.

Από την πλευρά του ο Lopez Obrador, υποψήφιος του PRD, επιθυμεί αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις εξορύξεις, μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας (με έμφαση στις συντάξεις) και την προώθηση δημοσίων επενδύσεων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Φόβοι για νοθεία

Το… «αμαρτωλό» παρελθόν του Μεξικού στις εκλογικές αναμετρήσεις προκαλεί έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών καθώς και για το αδιάβλητο της διαδικασίας. Οι μνήμες από το 2006 και τις κατηγορίες του Lopez Obrador για νοθεία παραμένουν νωπές, εντείνοντας τους φόβους για την πρόκληση μαζικών αντιδράσεων σε περίπτωση που η διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο είναι μικρή.

Το 2006 ο Lopez Obrador είχε χάσει από τον Felipe Calderon με ελάχιστους ψήφους. Ακολούθησαν τεράστιες διαδηλώσεις από τους οπαδούς του και σφοδρές συγκρούσεις με την Aστυνομία. Εφόσον το σενάριο επιβεβαιωθεί τότε τα προβλήματα αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερα καθώς αυτή τη φορά ο υποψήφιος του PRD έχει μαζί του και τα μέλη του φοιτητικού κινήματος, το οποίο έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης