Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Βερακρούθ στο νότιο τμήμα του Μεξικού, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία δημοσιογράφου, προκειμένου να πιέσουν τις Αρχές να ενισχύσουν το πλαίσιο προστασίας των εκπροσώπων της «Τέταρτης Εξουσίας».

Στις 28 Απριλίου 2012 η Regina Martinez εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο μπάνιο του σπιτιού της στην πόλη Ξαλάπα. Πασίγνωστη για τη στήλη της στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Proceso», δεν σταματούσε να ερευνά υποθέσεις και να παρουσιάζει στοιχεία για το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών, τον πόλεμο των συμμοριών και τα οικονομικά σκάνδαλα κυβερνητικών στελεχών. Παρά την κατακραυγή της τοπικής κοινωνίας, ο κυβερνήτης της πολιτείας είχε ανακοινώσει πως οι έρευνες της Αστυνομίας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μια δολοφονία, η οποία έγινε στο πλαίσιο ένοπλης ληστείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρατώντας φωτογραφίες της δημοσιογράφου και πλακάτ που έγραφαν μεταξύ άλλων «Δεν σε ξεχνάμε Regina», οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ της ελευθερίας του Τύπου. Ακόμα και σήμερα, έναν χρόνο αργότερα, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο θάνατος της συνδέεται άμεσα με το επάγγελμα που εξασκούσε.

Κλίμα εκφοβισμού στα Μ.Μ.Ε.

Τα τελευταία χρόνια το Μεξικό έχει γίνει μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες παγκοσμίως για τους δημοσιογράφους, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση των δολοφονιών, των εξαφανίσεων και των ψυχολογικών απειλών κατά εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με στοιχεία της ακτιβιστικής οργάνωσης για την ελευθερία του Τύπου «Article 19», οι απειλές σε βάρος δημοσιογράφων αυξήθηκαν κατά 20% μέσα σ’ έναν μόλις χρόνο και παρά το γεγονός πως σημειώθηκε αλλαγή πολιτικής ηγεσίας, με την άνοδο στην εξουσία του προέδρου, Enrique Pena-Nieto. Παράλληλα, η ΜΚΟ «Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων» κατατάσσει πλέον το Μεξικό στην όγδοη χειρότερη χώρα παγκοσμίως για τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε..

Μόνο στην πολιτεία Βερακρούθ τα τελευταία τρία χρόνια έχουν σκοτωθεί εννιά δημοσιογράφοι, καταλαμβάνοντας έτσι την πρώτη θέση στη σχετική λίστα. Περιλαμβάνοντας ορισμένα από τα βασικότερα «περάσματα» για τη μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων κοκαΐνης στις Η.Π.Α., αρκετές πόλεις της πολιτείας μετατρέπονται συχνά σε πεδίο ένοπλων αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε μέλη αντίπαλων συμμοριών και συγκεκριμένα των Ζέτας με το καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα.

Διαβάστε επίσης:
Μεξικό: Συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών σκότωσαν πολίτες, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013, 06:12
Μεξικό: Διπλή επίθεση σε μπαρ με 5 νεκρούς και 17 τραυματίες, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Απριλίου 2013, 06:43
Μεξικό: Νεκρά μέλη συγκροτήματος μέσα σε πηγάδι, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013, 01:58

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης