Η μεξικανική δικαιοσύνη επέβαλε χθες Πέμπτη ποινή 32 ετών και τριών μηνών κάθειρξης στον έναν από τους δράστες του φόνου, τον Μάιο του 2017, του Μεξικανού δημοσιογράφου Χαβιέρ Βαλδές, συνεργάτη του Γαλλικού Πρακτορείου, γνωστοποίησε η εισαγγελία.

Ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεση απήγγειλε «την καταδίκη σε 32 χρόνια και τρεις μήνες κάθειρξη στον Χουάν Φρανσίσκο Π., για την ποινική του ευθύνη ως συναυτουργού στη δολοφονία δημοσιογράφου στην πολιτεία Σιναλόα», στο βορειοδυτικό Μεξικό, ανέφερε η γενική εισαγγελία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χουάν Φρανσίσκο Π. κρίθηκε ένοχος για τον φόνο την 9η Ιουνίου 2021. Ο κατηγορούμενος, στον οποίο είχε προταθεί από την εισαγγελία ποινή 21 ετών κάθειρξης εάν συνεργαζόταν και υπεδείκνυε τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας, ουδέποτε παραδέχθηκε πως ενεχόταν στο έγκλημα.

Πρόκειται για τον Χουάν Φρανσίσκο Πίκος Μπαρουέτο, ή «Ελ Κίγιο». Σύμφωνα με την εισαγγελία, ήταν το ένα από τα δύο πρόσωπα που άνοιξαν πυρ εναντίον του δημοσιογράφου. Θεωρείται επίσης «αυτός που οργάνωσε το σχέδιο εκτέλεσης». Ο δεύτερος φερόμενος ως δολοφόνος, ο Λουίς Ιλδεφόνσο Σάντσες, στο μεσοδιάστημα πέθανε.

Ακόμη ένας συνεργός, ο Εριμπέρτο Πίκος Μπαράσα, ή «Ελ Κοάλα», καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 να εκτίσει 14 χρόνια και 8 μήνες κάθειρξη. Φέρεται να ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου διαφυγής των δολοφόνων του Βαλδές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ο «Ελ Κίγιο» κρίθηκε ένοχος, η Γκρισέλδα Τριάνα, χήρα του δολοφονημένου ρεπόρτερ, δήλωσε στον Τύπο ότι η οικογένεια είναι μεν ικανοποιημένη για την ετυμηγορία αλλά θεωρεί πως δεν έχει ακόμη αποδοθεί πλήρως δικαιοσύνη, καθώς δεν έχει δικαστεί ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος.

Η οικογένεια είναι πεπεισμένη ότι η δολοφονία του διατάχθηκε από τον Νταμάσο Λόπες Σεράνο, διακινητή ναρκωτικών τον οποίο είχε κάνει έξαλλο ένα κάθε άλλο παρά κολακευτικό γι’ αυτόν δημοσίευμα της εφημερίδας της οποίας ο εκλιπών ήταν ο συνιδρυτής. Ο Λόπες Σεράνο βρίσκεται το τρέχον διάστημα έγκλειστος σε φυλακή των ΗΠΑ.

Η καταδίκη ανακοινώθηκε μερικές ώρες μετά τη δολοφονία του μεξικανού δημοσιογράφου Γουστάβο Σάντσες στην πολιτεία Οαχάκα (νότια).

Ο Γουστάβο Σάντσες ήταν ο δεύτερος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε φέτος.

Ο Χαβιέρ Βαλδές, συνιδρυτής της εβδομαδιαίας εφημερίδας Riodoce και συνεργάτης της καθημερινής εφημερίδας La Jornada και του Γαλλικού Πρακτορείου, είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη χάρη κυρίως στις έρευνές του για τον υπόκοσμο και τη διακίνηση ναρκωτικών στην πατρίδα του.

Το βραβείο Μπριτς-Βαλδές απονέμεται από την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), το Γαλλικό Πρακτορείο, την εφημερίδα Λα Χορνάδα, τις πρεσβείες της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο Μεξικό και το Ιβηροαμερικανικό Πανεπιστήμιο κάθε χρόνο, ως φόρος τιμής στη μνήμη του Χαβιέρ Βαλδές και της Μιροσλάβας Μπριτς, άλλης μιας ρεπόρτερ που είχε δολοφονηθεί.

Η Μιροσλάβα Μπριτς σκοτώθηκε τον Μάρτιο του 2017, μετά τη δημοσίευση στη Χορνάδα άρθρου της που αποκάλυπτε πως κακοποιοί, μέλη διαφόρων συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, ετοιμάζονταν να κατέβουν στις τοπικές εκλογές.

Το Μεξικό είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους δημοσιογράφους. Πάνω από 100 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί στη χώρα από το 2000, οι επτά το 2020· το 90% και πλέον των εγκλημάτων αυτών δεν εξιχνιάζεται και δεν τιμωρείται, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης