Η μεξικανική κυβέρνηση κατήγγειλε πως η βολιβιανή αστυνομία παρεμπόδισε την έξοδο δύο Ισπανών διπλωματών, που χθες επισκέφθηκαν την πρεσβεία της στη Λα Πας, διευρύνοντας την αντιπαράθεση που σοβεί επί ημέρες μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την παρακολούθηση των διπλωματικών εγκαταστάσεων του Μεξικού.

Σε ανακοίνωση του μεξικανικού ΥΠΕΞ η βολιβιανή αστυνομία σταμάτησε τα αυτοκίνητα δύο Ισπανών διπλωματών που επισκέπτονταν την κατοικία του Μεξικανού πρέσβη κατά την έξοδό τους και δεν τους επέτρεψαν να μετακινηθούν, ούτε να επιστρέψουν μέσα στον περίβολό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μεξικό έχει ονειδίσει τη Βολιβία για κατ’ επανάληψη παρενόχληση του διπλωματικού προσωπικού του μετά τη χορήγηση ασύλου , σε μεξικανικές διπλωματικές εγκαταστάσεις στη Λα Πας, σε εννέα πολιτικά πρόσωπα, κάποια εκ των οποίων καταζητούνται από την αυτοανακηρυχθείσα συντηρητική κυβέρνηση.

Τελικά, χθες, ο Μεξικανός πρέσβης κατόρθωσε να έλθει σε επαφή με το βολιβιανό ΥΠΕΞ, το οποίο προέτρεψε μεν τους Ισπανούς να εξέλθουν, εντούτοις εκείνοι αρνήθηκαν να το πράξουν εάν δεν τους παρέχονταν διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά τους. Τελικά εξήλθαν με ένα αυτοκίνητο που απέστειλε το βολιβιανό ΥΠΕΞ.

H Βολιβιανή ΥΠΕΞ Κάρεν Λόνγκαριτς Ροδρίγες υποστήριξε πως οι Ισπανοί διπλωμάτες οδηγήθηκαν στην πρεσβευτική κατοικία από συνοδούς με κουκούλα, κάτι που κατά την ίδια δεν επιτρέπεται, και πως η αστυνομία σταμάτησε ακριβώς αυτούς τους κουκουλοφόρους. «Υπήρχε μία εμφανής απειλή στην ασφάλεια της μεξικανικής αποστολής», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας πως θα συντάξει διαμαρτυρία προς την Ισπανία, την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεξικανική ανακοίνωση δεν κάνει λόγο για κουκουλοφόρους συνοδούς, ενώ το ισπανικό ΥΠΕΞ τόνισε πως πρόκειται να δρομολογήσει έρευνες για τις συνθήκες του περιστατικού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης