Ο πρόεδρος του Μεξικού έκανε σήμερα Τρίτη γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πουλήσει το πολυτελές αεροσκάφος του προκατόχου του, αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει κατακεραυνώσει ως χαρακτηριστικό εξουσίας και χλιδής μιας κυβερνώσας ελίτ που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.

Το Μπόινγκ 787 Dreamliner θα επιστρέψει στο Μεξικό έπειτα από παραμονή ενός έτους στην Καλιφόρνια, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει άλλες επιλογές, μεταξύ αυτών της πώλησής του σε ομάδα αγοραστών ή της ενοικίασής του με την ώρα, εξήγησε ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριστερός Ομπραδόρ, που ζει φειδωλά και ταξιδεύει με κοινές εμπορικές πτήσεις, είχε αναγάγει την πώληση του αεροσκάφους σε κεντρική υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας του μαζί με το να κυβερνήσει με λιτότητα θέτοντας προτεραιότητα τους φτωχούς.

«Τα πολυτελή αεροσκάφη δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα της φτώχειας που υπάρχει στη χώρα μας», σημείωσε ο Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί.

«Υπήρχαν δύο κόσμοι: ο κόσμος των πολιτών και ο κόσμος εκείνων που κυβερνούσαν τη χώρα μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι αξιωματούχοι ένιωθαν σαν βασιλιάδες, ήταν σαν μια… μοναρχία που ζει μέσα στην πολυτέλεια και τα προνόμια», υπογράμμισε.

Το προεδρικό τζετ αποκτήθηκε από τον πρώην πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο το 2012. Είναι ένα από τα 70 και πλέον κυβερνητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που «βγήκαν στο σφυρί».

Η κυβέρνηση εξήγησε ότι έλαβε δύο προσφορές που ξεπερνούσαν την αξία του αεροσκάφους, το οποίο σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο αποκαλείται το «καμάρι ενός έθνους», ενώ δημοσιεύονται φωτογραφίες του μαρμάρινου μπάνιου του, του υπέρδιπλου κρεβατιού του και των χλιδάτων θέσεων για 80 επιβάτες.

Εντούτοις, ο Λόπες Ομπραδόρ σημείωσε ότι οι πιθανοί αγοραστές δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν την αποπληρωμή και οι συμφωνίες κατέρρευσαν.

«Θέλουμε να το επιλύσουμε αυτό», τόνισε. «Όσο περισσότερο έχουμε αυτόν τον στόλο, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος».

Η παραμονή και συντήρηση του αεροσκάφους στην Καλιφόρνια κόστισε στο Μεξικό περίπου 30 εκατομμύρια πέσος (1,6 εκατομμύρια δολάρια), είπε ο Μεξικανός πρόεδρος. Το αεροπλάνο είχε μεταφερθεί στην Καλιφόρνια για να το δουν πιθανοί αγοραστές και να πραγματοποιηθούν σε αυτό εργασίες συντήρησης.

Ο πρόεδρος του Μεξικού είπε, επίσης, ότι υπήρξαν συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με την πώληση του αεροσκάφους με ανταλλαγή μηχανήματα ακτίνων Χ, ασθενοφόρων και άλλου ιατρικού εξοπλισμού.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης