Η κυβέρνηση του προέδρου του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος εννοεί να κάνει πράξη την προεκλογική εξαγγελία του να «καθαρίσει» το κράτος από την ενδημική διαφθορά, θα καταδιώξει όποιον δικαστικό προτίμησε να ευθυγραμμιστεί με τα διαβόητα καρτέλ των ναρκωτικών, επεσήμανε αρμόδιος αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε την Παρασκευή κυρώσεις σε έναν Μεξικανό δικαστή κι έναν πρώην κυβερνήτη μεξικανικής πολιτείας, τους οποίους κατηγορεί πως δωροδοκήθηκαν από συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά. Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει ότι η διαφθορά στο Μεξικό επιτρέπει στα καρτέλ να δρουν ανεμπόδιστα και ατιμώρητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαντιάγο Νιέτο, επικεφαλής της διεύθυνσης ερευνών οικονομικού εγκλήματος στο Υπουργείο Οικονομικών του Μεξικού, επεσήμανε ότι οι Αρχές διενεργούν έρευνες για άλλες υποθέσεις δικαστικών που υποπτεύεται ότι δωροδοκήθηκαν από το οργανωμένο έγκλημα και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα εγγυηθεί πως ουδείς θα είναι υπεράνω του νόμου στη χώρα.

«Έχω λάβει οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταδιώξω τον οποιονδήποτε [επίορκο], ανεξαρτήτως θέσης ή κομματικής ταυτότητας» δήλωσε ο Νιέτο στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο δικαστικός σε βάρος του οποίου επιβλήθηκαν κυρώσεις την Παρασκευή από την Ουάσινγκτον, ο Ισίδρο Αβελάρ Γκουτιέρες, φέρεται να δωροδοκήθηκε από τα καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο και Λος Κουίνις με αντάλλαγμα ευνοϊκές ετυμηγορίες για ανώτερα στελέχη τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Agency, DEA). Ο δικαστής Αβελάρ Γκουτιέρες δεν έχει δώσει απάντηση δημόσια και δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία μαζί του χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς αν η υπόθεση του δικαστή είναι απλώς η κορυφή του «παγόβουνου», ο Νιέτο απάντησε καταφατικά, αλλά επεσήμανε πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης