Η κυβέρνηση του Μεξικού ανέπτυξε πάνω από 8.700 στρατιωτικούς κατά μήκος των βόρειων συνόρων της για να εμποδίσει την παράτυπη μετανάστευση στις ΗΠΑ, καθώς οι διελεύσεις σημειώνουν ραγδαία αύξηση, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας.

Οι στρατιώτες και τα μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί σε 347 σημεία ελέγχου κατά μήκος οδών που είναι γνωστό ότι προτιμούν οι μετανάστες, διευκρίνισε ο Μεξικανός υπουργός Άμυνας Λουίς Κρεσένσιο Σαντοβάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιτίας της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, κυρίως από τα κράτη του επιλεγόμενου βόρειου τριγώνου της κεντρικής Αμερικής (Ονδούρα, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ), η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη ότι θα ασκεί αυστηρότερους ελέγχους.

Τα χερσαία σύνορα εξάλλου είναι κλειστά για όλα τα ταξίδια που δεν χαρακτηρίζονται απολύτως απαραίτητα, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Υφιστάμενο ασφυκτική πίεση από τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, το Μεξικό είχε ήδη αναπτύξει στρατεύματα στα σύνορα για να εμποδίζουν τους μετανάστες να τα περνούν παράτυπα από τον Ιούνιο του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες μετανάστες συνέρρευσαν στα σύνορα των δύο κρατών μετά τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, καθώς ο νέος πρόεδρος υποσχέθηκε να ασκήσει πιο «ανθρώπινη» πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα. Οι περισσότεροι προσπαθούν να ξεφύγουν από την ανέχεια, την ενδημική βία και τον αντίκτυπο των δύο καταστροφικών κυκλώνων που έπληξαν πέρυσι την κεντρική Αμερική.

Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Αλεχάντρο Μαγιόρκας αναγνωρίζει ότι αναμένεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών, ότι οι μεταναστευτικές ροές το προσεχές διάστημα ίσως αποδειχθούν οι μεγαλύτερες της τελευταίας εικοσαετίας.

Λίγοι περισσότεροι από 14.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται επί του παρόντος υπό κράτηση των αρχών των ΗΠΑ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης