Μεγάλη Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε την επιστροφή της Σαμίμα Μπέγκουμ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021, 16:09
Μεγάλη Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε την επιστροφή της Σαμίμα Μπέγκουμ

Την απόφαση να μην επιτρέψει στην Σαμίμα Μπέγκουμ -η οποία γεννήθηκε στην Αγγλία και έφυγε στα 15 της για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος- να επιστρέψει για να προσφύγει κατά της κυβέρνησης που της αφαίρεσε την υπηκοότητα, έλαβε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Μπέγκουμ, 21 ετών σήμερα, που βρίσκεται σε καταυλισμό κράτησης στη Συρία, έχει χάσει τη βρετανική της υπηκοότητα από το 2019 για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά το Εφετείο αποφάσισε πέρυσι ότι θα μπορεί να τύχει δίκαιης εκδίκασης της έφεσής της απέναντι στην απόφαση αυτή μόνο εάν της επιτραπεί να επιστρέψει στη Βρετανία.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ομόφωνα απέρριψε την απόφαση αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι και πάλι μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης για την υπηκοότητα, αλλά όχι στη Βρετανία.

«Το δικαίωμα σε μια δίκαιη ακροαματική διαδικασία δεν υπερισχύει όλων των άλλων εκτιμήσεων, όπως η ασφάλεια του κοινού», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ριντ, πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Εάν το ζωτικό δημόσιο συμφέρον καθιστά αδύνατη μια δίκαιη ακροαματική διαδικασία για μια υπόθεση, τότε τα δικαστήρια κατά κανόνα δεν μπορούν να την εκδικάσουν».

Η υπόθεση της Μπέγκουμ είναι αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στη Βρετανία, μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν ότι απαρνήθηκε το δικαίωμα της στην υπηκοότητα με το να ταξιδέψει για να ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ και αυτών που ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να είναι άπατρις και ότι είναι καλύτερο να δικαστεί στη Βρετανία.

Αφού ταξίδεψε στη Συρία, η Μπέγκουμ έζησε στη Ράκα, την πρωτεύουσα του αυτοκηρυσσόμενου χαλιφάτου, όπου παρέμεινε για τέσσερα χρόνια έως ότου εντοπίστηκε σε στρατόπεδο κράτησης. Από τότε που έφυγε από τη Βρετανία απέκτησε τρία παιδιά, αλλά όλα τα βρέφη έχουν έκτοτε πεθάνει και η ίδια βρίσκεται τώρα στον καταυλισμό Ροτζ, που διαχειρίζονται οι κουρδικές αρχές της Συρίας, όπου ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων είπαν αυτόν τον μήνα ότι οι συνθήκες είναι «απάνθρωπες».

Ο Ριντ δήλωσε ότι η έφεση της Μπέγκουμ θα πρέπει να αναβληθεί έως ότου η ίδια να είναι σε θέση να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε αυτή χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια. «Δεν είναι η τέλεια λύση, καθώς δεν είναι γνωστό πόσο χρόνος ίσως περάσει μέχρι αυτό να γίνει δυνατόν. Αλλά δεν υπάρχει τέλεια λύση στο δίλημμα αυτού του είδους», δήλωσε.

Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι η Βρετανία έχει χρέος να φέρει πίσω την Μπέγκουμ και άλλους ανθρώπους σαν αυτήν και να τους οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης, αντί να μεταθέτει το ζήτημα σε κάποιον άλλον.

«Το να τους εγκαταλείπει κανείς σε μια νομική μαύρη τρύπα –σε συνθήκες που θυμίζουν Γκουαντάναμο— δεν συνάδει με τις βρετανικές αξίες και τα συμφέροντα της δικαιοσύνης και της ασφάλειας», δήλωσε η Μάγια Φόα, επικεφαλής της οργάνωσης Reprieve.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021, 16:09