Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες στο κεντρικό Λονδίνο, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά κοντά σε σταθμό του μετρό, ενώ σημειώθηκαν εκρήξεις και πυκνός καπνός κάλυψε τον ουρανό. 

Συγκεκριμένα, 10 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου με 70 πυροσβέστες έσπευσαν για την κατάσβεση της φωτιάς, που ξέσπασε στον σταθμό  “Elephant and Castle”, όπως μεταδίδεται σε βρετανικά ΜΜΕ και στα social media από πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα ενεργοποιήθηκαν ενισχύσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, και έτσι επιχείρησαν 15 οχήματα με 100 πυροσβέστες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περί τις 18:00 (ώρα Ελλάδας), 4 ώρες περίπου αφού ξέσπασε, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική του Λονδίνου, προσθέτοντας πως οι πυροσβέστες θα παραμείνουν στο σημείο για τις «επόμενες ώρες», ενώ αρκετοί δρόμοι είναι ακόμη αποκλεισμένοι. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν, ένας αξιωματικός της αστυνομίας και ένας πολίτης έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από διασώστες, καθώς «εισέπνευσαν καπνό». Οι Αρχές αργότερα γνωστοποίησαν πως έξι άτομα έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στο σημείο του περιστατικού, ενώ ένα εξ αυτών μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. 

Η στιγμή της έκρηξης:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκρηξη από άλλη οπτική γωνία, όπως δημοσιεύτηκε σε βίντεο στον λογαριασμό της Πυροσβεστικής στο Twitter:

Η πυροσβεστική υπηρεσία είπε: «Παρακαλώ αποφύγετε την περιοχή και κλείστε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα».

Δυνάμεις της αστυνομίας και ασθενοφόρα μετέβησαν στο σημείο, ενώ οι Αρχές απέκλεισαν την περιοχή και ο σταθμός “Elephant and Castle” έκλεισε μετά την εκκένωσή του, ενώ εκκενώθηκαν και παρακείμενα κτήρια.

Τρεις εμπορικές μονάδες τυλίχθηκαν στις φλόγες, όπως και 4 αυτοκίνητα κι ένας τηλεφωνικός θάλαμος.

Ο σταθμός “Elephant and Castle” στους χάρτες της Google:

Μάρτυρες που βρίσκονταν στο σημείο μάλιστα αναφέρουν πως σημειώθηκαν και εκρήξεις, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν τον μαύρο καπνό που έχει προκύψει, αλλά και το ξέσπασμα της φωτιάς. Η Πυροσβεστική ανέφερε πως δέχτηκε περίπου 50 κλήσεις σχετικά με την πυρκαγιά, που ξεκίνησε σε συνεργείο αυτοκινήτων δίπλα στο μετρό.

Σε φωτογραφίες έχει καταγραφεί η στιγμή που οι φλόγες «ξεπήδησαν» από το πλάι του σταθμού:

Οι Αρχές απομάκρυναν τους πολίτες επειγόντως από τον σταθμό αφού ξέσπασε η φωτιά και κάλεσαν τον κόσμο να μην πλησιάζει στην περιοχή. Για την ώρα, δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς. 

Μάρτυρες στο Twitter αναφέρουν ότι η πυρκαγιά έχει ξεκινήσει σε κατάστημα επισκευής αυτοκινήτων που βρίσκεται κοντά στον σταθμό.

Σε ανακοίνωση της υπηρεσίας σιδηροδρόμων (Network Rail) αναφέρεται πως υπήρξαν προβλήματα με καθυστερήσεις και ακυρώσεις στα δρομολόγια εξαιτίας της πυρκαγιάς. 

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου είπε ότι τέσσερα αυτοκίνητα έπιασαν φωτιά σε γκαράζ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Η αστυνομία ανέφερε πως το περιστατικό δεν αντιμετωπίζεται ως σχετιζόμενο με τρομοκρατία.

Δραματικές εικόνες δείχνουν έναν αστυνομικό να διασώζει δύο παιδιά από τη φωτιά αφού ξέσπασε στον σταθμό, κρατώντας τα στα χέρια του και απομακρύνοντάς τα από το σημείο.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

 

 

 

Πολίτης που ζει σε κοντινή πολυκατοικία είπε ότι ο καπνός και ο θόρυβος της έκρηξης έφτασαν στο παράθυρό της. «Ανοίξαμε το παράθυρο για ένα δευτερόλεπτο, καθώς μπορούσαμε να ακούσουμε τους ανθρώπους να φωνάζουν, και μυρίσαμε κάτι πολύ έντονο», είπε. «Ο καπνός μειώθηκε λίγο… ακούσαμε μια έκρηξη και τώρα άρχισε ξανά». 

Το κοντινό θέατρο Southwark Playhouse προσέφερε καταφύγιο σε όσους βρίσκονταν στον σταθμό την ώρα της εκκένωσης, γράφοντας στο Twitter: «Εάν χρειάζεστε κάπου για να πάτε, η πόρτα μας είναι ανοιχτή για να φορτίσετε το τηλέφωνό σας, να έχετε λίγο νερό ή να καθίσετε στο μπαρ μας. Είμαστε στην οδό 77-85 Newington Causeway – δύο λεπτά από τον σταθμό».

Επιμέλεια: Βασίλης Τατσιόπουλος

Πληροφορίες από: The Guardian, The Sun, Daily Express, The Independent, Twitter, Sky News

Φωτογραφίες: AP, Twitter

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης