Τα βασανιστήρια που υπέστη επί τρεις μήνες ως αιχμάλωτη του Ισλαμικού Χαλιφάτου περιέγραψε μια 21χρονη Γιαζίντι ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΟΗΕ, καταγγέλλοντας ότι οι τρομοκράτες μεταχειρίζονται τα παιδιά και τις γυναίκες της μειονότητάς της ως λάφυρα πολέμου. Την ίδια ώρα, βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τον βίαιο τρόπο με τον οποίο οι μαχητές του Χαλιφάτου αρπάζουν κορίτσια και γυναίκες της φυλής της από τις οικογένειές τους, προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν ως σκλάβες του σεξ.  

«Ο βιασμός χρησιμοποιούνταν για να καταστρέψει γυναίκες και κορίτσια και να εξασφαλιστεί ότι αυτές δεν θα μπορούσαν ποτέ ξανά να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή» εξήγησε, εμφανώς ταραγμένη, στο 15μελές συμβούλιο η Nadia Murad Basee Taha, που απήχθη από το σπίτι της στο Ιράκ τον περασμένο Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως διηγήθηκε, οι τζιχαντιστές τη μετέφεραν με λεωφορείο στη Μοσούλη. «Στον δρόμο μας εξευτέλιζαν. Μας άγγιζαν και μας βίαζαν. Μας πήγαν στη Μοσούλη μαζί με πάνω από 150 άλλες οικογένειες Γιαζίντι και παιδιά που τα αντάλλαζαν σαν δώρα. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους με πλησίασε. Ήθελε να με πάρει. Κοιτούσα το πάτωμα. Ήμουν εντελώς τρομοκρατημένη. Όταν σήκωσα το βλέμμα είδα έναν τεράστιο άντρα. Έμοιαζε με τέρας…

»Έβαλα τις φωνές, είπα “είμαι πολύ νέα κι εσύ είσαι τεράστιος”. Με χτύπησε. Με κλότσησε και με χτύπησε. Και μερικά λεπτά αργότερα, ένας άλλος άντρας με πλησίασε. Ακόμη κοιτούσα το πάτωμα. Είδα ότι ήταν λίγο μικρότερος. Τον παρακάλεσα. Τον ικέτεψα να με πάρει αυτός. Είχα φοβηθεί πολύ τον πρώτο άντρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Ο άντρας που με πήρε μου ζήτησε να αλλάξω θρήσκευμα. Αρνήθηκα. Τότε με ζήτησε σε γάμο, που λέει ο λόγος. … Εκείνη τη νύχτα με χτύπησε. Μου ζήτησε να βγάλω τα ρούχα μου. Με έβαλε σε ένα δωμάτιο με φρουρούς και τότε προχώρησαν στο έγκλημά τους, ώσπου λιποθύμησα. Σας ικετεύω, ξεφορτωθείτε πια το ΙΚΙΛ.»

Η Nadia κατάφερε να δραπετεύσει ύστερα από 3 μήνες βασανιστήρια και τώρα ζει στη Γερμανία – πολλοί όμως από τους αδερφούς της σκοτώθηκαν από μαχητές του Χαλιφάτου.

Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τη μεταχείριση των Γιαζίντι από το ΙΚΙΛ ως πιθανή γενοκτονία, αφότου η τρομοκρατική οργάνωση ξεκίνησε μια εκστρατεία δολοφονιών, βιασμών, προπηλακισμών και βασανιστηρίων σε βάρος της μειονότητας. Ο διεθνής οργανισμός κάλεσε μάλιστα το Συμβούλιο Ασφαλείας του να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το ίδιο ζήτημα.

H πρώτη συνάντηση του συμβουλίου του ΟΗΕ για την εμπορία ανθρώπων –ή αλλιώς trafficking– έρχεται μία μέρα μετά την ανακοίνωσή του όπου καταδικάζει τη σχετική δράση του ΙΚΙΛ και άλλων οργανώσεων, όπως η Μπόκο Χαράμ. Στην ίδια ανακοίνωση το συμβούλιο προειδοποιεί ότι «συγκεκριμένες πράξεις που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων στο πλαίσιο ένοπλης σύρραξης ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου». 

Εν τω μεταξύ, ένα αποτροπιαστικό βίντεο που αναρτήθηκε πρόσφατα στο Facebook από Γιαζίντι ακτιβιστές, δείχνει οπλισμένους μαχητές του ΙΚΙΛ να αρπάζουν συζύγους και κόρες από τις οικογένειές τους. 

Έντρομα κορίτσια προσπαθούν να μείνουν κοντά στους γονείς τους, αλλά οι τζιχαντιστές τις τραβούν με το ζόρι, ακόμα κι απ’ τα μαλλιά τους, και υπό την απειλή όπλου.

H αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα από τρίτη πηγή, ενώ η τύχη των φερόμενων ως αιχμάλωτων γυναικών αγνοείται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισλαμικό Χαλιφάτο δολοφόνησε περίπου 5.000 άντρες Γιαζίντι και αιχμαλώτισε εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια στο πέρασμά του από την ιρακινή πόλη Σιντζάρ τον περασμένο χρόνο.

Μερικές γυναίκες, όπως η Nadia Murad Basee Taha, απέδρασαν ή απελευθερώθηκαν και έχουν δώσει συγκλονιστικές μαρτυρίες για βιασμούς, βασανιστήρια, αλλά και αυτοκτονίες αιχμαλώτων που προτίμησαν τον θάνατο από τη φρίκη…

Με πληροφορίες από Daily Mail

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης