«Σήμερα το Ισραήλ έχει κάνει ένα γιγαντιαίο βήμα προς την ειρήνη» δήλωσε ο Τράμπ, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ήταν δίπλα του.

«Το όραμά μου παρουσιάζει μια λύση κερδοφόρα (“win-win”) και για τα δύο μέρη» είπε προσθέτοντας ότι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν πει ότι θα υποστηρίξουν την πρόταση, η οποία αναφέρεται ως ειρηνευτικό σχέδιο στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμπάς: «Ο Τραμπ είναι σκύλος και γιος ενός σκύλου. Δεν θα γίνω προδότης»

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Αμπάς, ισχυρίστηκε επίσης ότι «μου είπαν ότι θα πληρώσω βαρύ τίμημα για την ανόητη συμπεριφορά μου. Δεν έχω πολύ χρόνο να ζήσω και δεν θα πάω στον κάτω κόσμο ως προδότης. Είτε θα πεθάνουμε ως μάρτυρες, είτε φέροντας την παλαιστινιακή σημαία στα τείχη της Ιερουσαλήμ».

Όσον αφορά τη Χαμάς και την ισλαμική Τζιχάντ, ο Αμπάς είπε ότι όποιος θέλει να βοηθήσει είναι ευπρόσδεκτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προσκαλέσαμε το κίνημα της Χαμάς να παρευρεθεί στην έκτακτη συνάντηση της ηγεσίας και θα συμμετάσχουν στη συνάντηση» δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Παλαιστίνης Azzam al-Ahmed.

Η εκλεγμένη κυβέρνηση της Γάζας βρισκόταν σε αντίθεση με το κίνημα της Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για χρόνια, με εκπροσώπους της Χαμάς να συμμετέχουν σπάνια σε συναντήσεις της παλαιστινιακής ηγεσίας με έδρα τη Δυτική Όχθη.
Παράλληλα οι Παλαιστίνιοι κάλεσαν τις παγκόσμιες δυνάμεις να απορρίψουν το σχέδιο του Τραμπ.

Η ανακοίνωση του σχεδίου έρχεται καθώς ο Τραμπ αντιμετωπίζει τη δίκη στην Γερουσία για την κατάχρηση του αξιώματός του.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει επικείμενες δίκες μετά την άρση της βουλευτική του ασυλίας για κατηγορίες περί δωροδοκίας.
«Αυτό είναι ένα σχέδιο για την προστασία του Tραμπ από την αποπομπή του και την προστασία του Νετανιάχου από τη φυλακή», δήλωσε ο Shtayyeh. «Δεν πρόκειται για ειρηνευτικό σχέδιο στη Μέση Ανατολή».

Με ελάχιστη παγκόσμια υποστήριξη το σχέδιο του Τραμπ είναι πιθανό να προορίζεται για τη σωρό σκουπιδιών της διπλωματικής ιστορίας, υποστηρίζουν πολλοί παρατηρητές.

Πριν όμως φτάσει ως εκεί, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν το πλήρες κείμενο της πρότασης Τραμπ (181 σελίδες):

www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2020/01/Peace-to-Prosperity-0120.pdf

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης