Ο πρόεδρος του ισπανικού φαρμακευτικού κολοσσού PharmaMar, Χοσέ Μαρία Φερνάντεζ Σόουζα Φάρο, είναι ένας από τους περίπου 2.200 Ισπανούς, στη συντριπτική πλειονότητά τους επιχειρηματίες, αθλητές, ηθοποιοί και κάθε τύπου διασημότητες, που απέκτησαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19, τα οποία εξέδιδε κύκλωμα με έδρα στη Γαλλία, αλλά με ένα πολύ μεγάλο παρακλάδι στην Ισπανία.

Όπως αποκάλυψε η ισπανική εφημερίδα El Mundo, η περίπτωση του Φάρο είναι η πιο εντυπωσιακή, καθώς ο ίδιος είναι σημαίνον στέλεχος της βιομηχανίας του φαρμάκου, με τη PharmaMar να έχει ήδη παρασκευάσει και ρίξει στην αγορά ένα φάρμακο κατά του κορωνοϊού, το Aplidin.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δε βιογραφικό του είναι εντυπωσιακό. Ο 76χρονος ιδρυτής της PharmaMar είναι σημαντικός καθηγητής Βιοχημείας σε ισπανικά πανεπιστήμια, ενώ έχει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις και πατέντες στους τομείς της βιοχημείας, των αντιβιοτικών και της μοριακής βιολογίας. Προκαλεί απορία, λοιπόν, το γιατί ένας λαμπρός επιστήμονας επέλεξε να εμπλακεί με ένα παράνομο κύκλωμα για να εκδώσει πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αντί απλώς να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.  

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στο ξεκίνημα του έτους όταν οι Αρχές έβαλαν μπροστά την «επιχείρηση Jener» -που πήρε το όνομά της από τον Έντουαρντ Τζένερ, τον αποκαλούμενο πατέρα της Ανοσολογίας- αφότου εντοπίστηκε στη Γαλλία μια ομάδα που από το φθινόπωρο του 2021 διακινούσε ψεύτικους κωδικούς QR για διαβατήρια εμβολιασμού. Η ομάδα δρούσε μέσω Telegram και από εκεί δημιούργησε το πελατολόγιό της. Η πρώτη διασημότητα που έγινε γνωστό ότι αγόρασε ένα τέτοιο πιστοποιητικό είναι ο Αυστραλός τενίστας Άλεξ ντε Μιναούρ, ο οποίος βρίσκεται στο νούμερο 32 της παγκόσμιας κατάταξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές διαπίστωσαν γρήγορα ότι το κύκλωμα είχε επεκταθεί και στην Ισπανία, όπου ήταν καλύτερα οργανωμένο και περισσότερο δικτυωμένο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα El Pais, τον Φεβρουάριο του 2022 έγιναν οι πρώτες συλλήψεις και είδαν το φως της δημοσιότητας κάποια «βαριά» ονόματα του ισπανικού lifestyle, όπως η ηθοποιός Veronica Echegui και ο τραγουδιστής Omar Montes.

Η σύλληψη των ηγετικών στελεχών της σπείρας έδειξε και τον τρόπο λειτουργίας της. Σε αυτήν συμμετείχαν, εκτός από άτομα του υποκόσμου, και υγειονομικοί, οι οποίοι είχαν κλέψει κωδικούς πρόσβασης συναδέλφων τους και έμπαιναν στο σύστημα όπου εξέδιδαν τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Αυτή η υπηρεσία χρεωνόταν 1.000 ευρώ, αλλά η τιμή ανέβαινε αν ο πελάτης ήθελε να πιστοποιηθούν περισσότερες από μία δόση εμβολίου. Για όσους δεν ήθελαν να αποκτήσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού υπήρχε και η δυνατότητα έκδοσης πλαστού αρνητικού μοριακού τεστ στην τιμή των 200 ευρώ.

Η ηθοποιός Veronica Echegui

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης