Την «βαθιά ανησυχία» του για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην εικονική συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και, μετά την ολοκλήρωση της, πηγές του ο Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον θα απαντήσει με οικονομικές και άλλες κυρώσεις στη Μόσχα, στην περίπτωση που αυτή κλιμακώσει την ένταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας. Πρόκειται για μια ανησυχία που εκφράζεται ανοιχτά πλέον στους κύκλους της Ουάσιγκτον και των συμμάχων τους, οι οποίοι βλέπουν τη Ρωσία να αναπτύσσει συνεχώς στρατεύματα στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τις βαθιές ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων συμμάχων μας για την κλιμάκωση των δυνάμεων της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα απαντήσουν με ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης.

»Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξή του στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση και επιστροφή στη διπλωματία. Οι δύο πρόεδροι ανέθεσαν στις ομάδες τους να δώσουν συνέχεια και οι ΗΠΑ θα το πράξουν σε στενό συντονισμό με συμμάχους και εταίρους.

»Οι πρόεδροι συζήτησαν επίσης τον διάλογο ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Στρατηγική Σταθερότητα, έναν ξεχωριστό διάλογο για το ransomware, καθώς και τις κοινές ενέργειες σε περιφερειακά ζητήματα όπως το Ιράν» ανέφεραν πηγές του Λευκού Οίκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της συνεννόησης των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει άμεσα επαφές με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι για να τους ενημερώσει σχετικά με όσα συζητήθηκαν στην εικονική συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης