Οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών ξεκίνησαν τις επαφές τους στην Άγκυρα. Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς, πέραν από τα μείζονα θέματα της παγκόσμιας οικονομίας και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ πρόκειται να θέσουν προς συζήτηση το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και να ενθαρρύνουν τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τουςΜε την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την τελευταία στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας ακύρωσε τη συμμετοχή του στις εργασίες της Παρασκευής που άνοιξαν την κοινή Σύνοδο των G20.

Με προεδρεύουσα χώρα εφέτος την Τουρκία οι παρευρισκόμενοι υπουργοί και εκπρόσωποι τραπεζών της ομάδας των «20» συζητούν σήμερα τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση στην Κίνα, αλλά και οι επιπτώσεις από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας FED (σ.σ.: κυρίως στις χώρες με αναδυόμενες οικονομίες, στις οποίες συγκαταλέγεται και η Τουρκία) εκτιμάται ότι θα συζητηθούν εκτεταμένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι ΗΠΑ πρόκειται να θέσουν προς συζήτηση το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και να ενθαρρύνουν τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ακόμη, θα τονίσουν την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα καθώς και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αμφιβολίες για το τουρκικό οικονομικό μοντέλο

«Οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν στη διασφάλιση μιας ισχυρής ανάπτυξης μέσα από συνολική δράση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τσεβντέτ Γιλμάζ, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι ζήτησε από τις χώρες-μέλη της ομάδας των G20 να προετοιμάσουν επενδυτικές στρατηγικές προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ισχυρή, ισορροπημένη και βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη.

Ωστόσο, αναλυτές εκφράζουν τους πολλούς ενδοιασμούς που δημιουργούνται για το κατά ποσό η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει πλέον ένα επιτυχημένο παράδειγμα οικονομικού μοντέλου ύστερα από την πρόσφατη πολιτική κρίση που έχει πλήξει άμεσα την οικονομία της.

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης